Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST:s Katarina Vikström kan vinna prestigefullt pris för reportagen om Asal: "En viktig kvinnofråga"

Artikel 12 av 15
Asals kamp mot cancern
Visa alla artiklar

Berättelsen om 24-åriga Asal som sökte vård för sina underlivssmärtor, men aldrig togs på allvar, har berört många. Nu nomineras Sundsvalls Tidnings reporter Katarina Vikström till Klara Lindh-stipendiet – för hennes engagerande reportage.

Annons
Katarina Vikström följde Asals resa under hela 2017. Bland annat genom två resor till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Mittmedia delar varje år ut det så kallade Klara Lindh-stipendiet till en medarbetare som gjort en betydande journalistisk insats för demokrati och allas likaberättigande. I år har Katarina Vikström som arbetar på Sundsvalls Tidning nominerats för andra året i rad.

– Det är väldigt hedrande och jag känner också väldigt starkt för den här historien med Asal. Det är en så viktig kvinnofråga, säger hon.

Katarina Vikström kombinerar rak nyhetsjournalistik med engagerande reportage och personliga krönikor på ett sömlöst sätt.

Asal är berättelsen om den 24-åriga kvinnan som gång på gång sökte hjälp för sina smärtor och blödningar – men som inte togs på allvar. Det slutade med att Asal fick operera bort sin livmoder, och berövades på sin högsta önskan om att få bli mamma. Katarina Vikström följde hennes resa under hela 2017, från oro till konstaterad cancer, behandling och till sist ett ansvarsutkrävande från IVO.

– Det är en jätteviktig historia och jag har fått nära band till Asal. Under rapporteringen fick jag kontakt med en av de främsta forskarna i Sverige på ämnet och hon använder nu det här fallet i sin undervisning av läkarstudenter, berättar Katarina Vikström.

I motiveringen står det följande: "Katarina Vikström kombinerar rak nyhetsjournalistik med engagerande reportage och personliga krönikor på ett sömlöst sätt. Hon tar också på ett aktivt sätt med sig sin journalistik till våra digitala läsare".

De övriga nominerade är Sakine Madon på Vestmanlands Läns Tidning, som länge skrivit ämnen om hedersförtryck och hedersvåld, samt Eva Ejdeholt och Beatrice Emmerik på Nerikes Allehanda, för #Örebrotoo – en lokal rörelse i samband med Metoo.

Mittmedias jury har bestått av Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad, Robin Govik, digitalchef, och Daniel Bertils, affärsutvecklingschef print.

Vinnaren utses den 8 mars och får ett resestipendium på 50 000 kronor.

Här är några av reportagen om Asal:

► Underlivsbesvär var cancer – Asal, 23, förkrossad efter år av sjukhusbesök: "Läkarna har inte gjort sitt jobb"

► Asals ärende är anmält – sjukhuschefen: "Det är beklagligt"

► Asals cancer var värre än väntat – läkarna tvingades operera bort hennes livmoder

► Nu faller Asals hår: "Trots att jag visste att det skulle ske blev det en chock"

► Asals mamma – en kvinna att beundra: "Vi gör det här tillsammans"

► Ett virustest hade kunnat rädda Asal från cancern: "Helt klart att de har missat här"

► Asals ärende utreds på kvinnokliniken: "Vi arbetar med det här seriöst"

Efter cancern – Asal känner sig vingklippt: "Kan inte acceptera det jag gått igenom"

Alla artiklar i
Asals kamp mot cancern
Annons