Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställs inför rätta för angrepp på svenska kulturarvet – igen

/
  • José Arteaga misstänks bland annat för att ha stulit elva träskulpturer med ursprung från 1400-talet, ett processionskrucifix från 1400-talet och ett skrin i trä vid ett inbrott i Evertsbergs kapell i Dalarna.

Han misstänks ha trotsat förbudet att vistas i Sverige och återvänt för att stjäla medeltida konstföremål från kyrkor.
I dag inleds en ny rättegång mot José Arteaga.

Annons

Under en tioårsperiod plundrades 21 kyrkor och kapell i främst Medelpad och Ångermanland men även Jämtland, Västerbotten och Hälsingland.

Hösten 2005 greps en misstänkt man, José Arteaga, och i oktober 2006 dömde Hovrätten för nedre Norrland honom till fängelse i sex år och livstids utvisning. Han dömdes då för grov stöld i 19 fall, grov varusmuggling, grov smuggling, grov kvinnofridskränkning, olaga hot, vapenbrott och brott mot utlänningslagen.

I dag ställs han åter inför rätta i Sverige.

Den här gången misstänks han för inbrott och stölder i kapell, kyrkor och hembygdsgårdar på olika platser i Sverige. Bland annat i Österheds kapell i Gästrikland, Ersk-Matsgården i Hälsingland, Forsa sockens hembygdsgård i Hälsingland, Ytterhogdals hembygdsförening i Härjedalen, Evertsbergs kapell i Dalarna, Färila Hembygdsförening i Hälsingland och Överhogdals hembygdsförening i Härjedalen.

Åtalet mot honom omfattar grov stöld i fem fall, samt stölder av normalgraden i fem fall, grov smuggling och brott mot utlänningslagen.

Smugglingen beskrivs i åtalet som grov eftersom den ingick i ett led av brottslighet som ska ha skett i större omfattning och varit systematisk. Åklagare Hans-Jörgen Hanström betraktar dessutom flera av stölderna som ett angrepp på det svenska kulturarvet.

Bland den samlade bevisning nämns likheterna mellan kyrkoinbrotten José Arteaga dömdes för förra gången och de han misstänks för nu.

– De gamla stölderna och de tio nya han misstänks för är ganska lika, sa Hans-Jörgen Hanström inför att åtalet skulle väckas.

Åtalspunkterna har alternativa rubriceringar som medhjälp till grov stöld.

– Vi har inga andra misstänkta nu men det kan inte heller uteslutas, säger Hans-Jörgen Hanström.

När José Arteaga häktades erkände han häleri av normalgraden, men inte de övriga brotten.

Rättegången hålls i Norrköpings tingsrätt och planeras pågå i fem dagar.

Om Arteaga döms för brotten riskerar han inte bara ett nytt fängelsestraff utan kan också tvingas betala 2 445 000 kronor i skadestånd. Dessutom yrkar åklagaren att Arteaga ska betala 35 144 euro till staten för de vinster han gjort när han sålt stulna föremål.

Mer läsning

Annons