Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statlig myndighet sprider farlig växt

/
  • Lupinen har blivit ett riktigt sommartecken i större delarna av Sverige, men den invasiva arten är allt annat än bra för den svenska faunan.
  • Per Sander, Länsstyrelsen Västernorrland.
  • Monika Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

Svenska sommarblommor som prästkrage och blåklockor försvinner när lupinerna breder ut sig längs med vägar och ängsmarker.
Nu erkänner Trafikverket att de har bidragit till spridningen av den omdebatterade växten.

Annons

Så här i sommartider är blomsterlupiner ett färgglatt inslag längs med de svenska vägarna. Men skönheten bedrar. De höga växterna breder ut sig allt mer och har i stället blivit ett hot mot våra svenska ängsväxter.

– Det är inte bara vegetationen som är hotad, även insekter och fjärilar som är kopplade till våra ängsväxter riskerar att försvinna när lupinerna breder ut sig, säger Per Sander på Länsstyrelsen Västernorrland.

Lupinen kommer ursprungligen från Nordamerika, men när den kom till Sverige i slutet av 1800-talet blev den invasiva växten snabbt en populär trädgårdsväxt som gärna planterades i trädgårdar och i diken längs med grusvägarna.

Men blommorna är snabbväxande och fröar av sig och blir fler för varje år. Och att bekämpa dem är inte det lättaste. Deras djupgående rötter gör att de kan komma tillbaka efter att regelbundet ha blivit avklippta under flera år.

– Vi håller just nu på att fundera på olika sätt att bli av med lupinerna. Ett alternativ skulle kunna vara att lägga plastpresenningar i vägrenarna och på så sätt kväva bort dem. Men det finns inga ekonomiska resurser för att göra detta i någon större utsträckning, utan vi fokuserar på naturvärden där ängsfloran hotas, säger Per Sander.

Läs också: Lupinens invasion bekämpas

Även om lupinspridningen till största del beror på privatpersoners planteringar tror Per Sander att Trafikverket också har en stor del i det hela.

– Det är nog lätt hänt att deras maskiner för med sig både blommor och frön mellan olika platser, säger han.

På Trafikverket kan man inte förneka att det händer att lupinfrön sprids under deras vägarbeten.

– Det skulle kosta oerhörda pengar att rensa jordmassorna från invasiva växtarter, så det är klart att det följer med sådant när jord transporteras från en plats till en annan, säger Monika Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

Att Trafikverket aktivt skulle ha planterat lupiner i vägrenarna slår hon dock genast ifrån sig.

– Nej, det har vi aldrig gjort. Det ingår inte i vårt uppdrag, säger hon.

Men Per Sander på länsstyrelsen är inte så säker.

– Man kan ju fundera på varför lupinerna dyker upp fläckvis längs med nybyggda vägar om ingen har sått frön där, säger han.

Mer läsning

Annons