Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenrik yrkeslärare fyller 60

Energisk idékläckare. Så kan man beskriva Alnöbon Daniel Malmberg som i dag blir 60 år. På hans gård fanns för fem år sedan varken hus eller trädgård. I dag är det en inspirations- och häpnadsplats som yrkesläraren byggt upp på sin fritid.

Annons
Han är mycket nöjd över att fylla år på sommaren och kunna bjuda hem vänner till sin mycket speciella boning med fantastisk havsutsikt. Det är en äventyrsupplevelse att vandra där med Daniel Malmberg. Yrkesläraren på Västermalm som är helt stengalen på fritiden.
Att det är annorlunda känns redan vid telefonsamtalet före intervjun när han beskriver vägen "det är bara att köra tills du ser två grindstolpar som du aldrig sett förut". Det visar sig vara två fantasifulla skapelser i betong och sten med mindre pelare upptill, sommartid täckta av humle och klematis. Strax nedanför i potatislandet ligger också en speciell stor sten, av alnöit.
Den var grön från början men det har vittrat bort men den får vara kvar, säger den steninbitne.
Huset är byggt av timmer från tomten, 294 stockar har han sågat och njutit av att hålla på med.
Fast jag är ju ingen trämänniska, men det här var roligt ändå för varje planka var min.
Han har byggt många små murar för att terassera tomten, försett dem med utsmyckningar som asar och en säkerhetschef, Algarat, som Daniel inspirerats till av en äventyrsroman. Det står egenhändigt gjutna lejon framför dörren till jordkällaren, och en välvd bro över bäcken på tomten. Där finns springbrunnar, dammar och en flexibel fontän där vattenmängden kan regleras.
Den här gjorde jag till min hustru, för det fanns en stubbe jag inte fick bort, berättar Daniel och pekar på ett hjärtformat upphöjt blomsterfat.
Friggebodens entré är försedd med ljugarbänk som kan svängas över till andra husväggen och bli sittplats med havsutsikt. Nere vid havet ligger en dansbana och grillplats för 40 personer plus Peppes bodega, det gamla huset på tomten. Där står också en gammal grill som håller på att omformas till dopfunt där kommande barnbarn ska döpas.
Trots att Daniel avverkat sex decennier finns det inget slut på ivern. Tillsammans med hustrun planerar han att utvidga odlingar och stenbyggen för att så småningom kunna öppna en visningsträdgård. Men han känner trots allt av åldern.
Vänstra knät har blivit gammalt.
På lördag tar han emot sina inbjudna gäster och hoppas på vackert väder så att alla får njuta av stenträdgården.

Mer läsning

Annons