Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor nyhet när färska apelsiner når Sundsvall

/

Färska apelsiner, brinnande världskrig och hotet från det nya vapnet atombomben. Sundsvalls Tidning har nått 1940-talet.

Annons

Det kanske inte kommer som en stor nyhet att andra världs­kriget var den dominerande nyheten under större delen av 40-talet. Det är ett årtionde av oro för krig där nyhetsrapporteringen från kriget även i de lokala tidningarna är i majoritet med långa artiklar om armémanövrar och offensiver. Sundsvalls Tidning rapporterar om kriget dagligen och nästan inte en sida lämnas fria från kriget.

Den 11 maj 1940 rapporterar ST om matchen mellan GIF-Sundsvall och Söderhamn samtidigt som den rapporterar om träningsläger för landstormen och om flyktingarna till Norge på en och samma sida. Under hela krigstiden håller sig ST neutralt och följer regeringens linje om att inte provocera Tyskland.

Det är dock bara hälften av 40-talet som tyngs ner av kriget, andra hälften av 40-talet går det att läsa nyheter om färska apelsiner som levereras till Sundsvall, något som var en omöjlighet under kriget. ST garanterar kvaliteten på apelsinerna då de har lastats på fartyg med kylrum i Kalifornien för att sedan transporteras via Amsterdam till Sverige. Tidningen poängterar dock att en får passa på att köpa apelsinerna då det förmodligen inte kommer några fler laster under resten av året.

Mot slutet av decenniet går världen in i en ny osäker tid då kalla kriget väntar för dörren. Här är det hotet från det nya vapnet atombomben som oroar. Den 30 juni 1946 ställer Sundsvalls Tidning frågan om vi ska överleva atombombstesterna på Bikinia­tollen. På den lokala fronten kan en annars läsa om att flera byar i Liden är insnöade och avskurna vilket gjort att barnen inte kunnat närvara i skolan på en vecka.

En annan stor nyhet var korandet av Medelpads midsommarflicka där över 7000 röster räknades och var jämnt till slutet, tidningen skriver där att det inte är konstigt att röstningen är jämn eftersom ”alla fem voro rara”.

Det var även under 40-talet som tidningen kan flytta in i sina nya lokaler på trädgårdsgatan där den stoltserar med befuktad varmluft som blåser in i lokalerna där det har installerats duschar och toaletter som är värda att avundas. 1943 går tidningen över till att bli en sjudagarstidning och blir den första i hela Norrland med att göra så.

Läs även:

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1860-talet: Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

1910-talet: Världskrig och stormiga år

1920-talet: Tjuv flydde på dressin efter att ha blivit beskjuten av handlare

1930-talet: Världskrig och depression

1950-talet: Rockmusiken växte och spårvagnen dog ut

1960-talet: Telegrafväckning och månlandningar

1970-talet: Valen Valborg väckte stor uppståndelse

1980-talet: Hot från ubåtar och hajattacker när Sundsvall når 80-talet

1990-talet: Första försöket med internet

2000-talet: Svarta rubriker och mindre format

Mer läsning

Annons