Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av telefonparkeringar

/
  • Rami Nasser kunde i går inte parkera på Fisktorget på grund av ett tekniskt fel som gjorde att parkeringsautomaten inte kunde ta emot kortbetalning.
  • Kortläsaren fungerade inte när Helena Wahlberg skulle parkera i Stenstan.

Allt fler Sundsvallsbor upptäcker en p-automat i fickan.
Nu ska kommunen besluta hur långt betalappar i mobiltelefoner ska ersätta mynten.

Annons

Sundsvallsbilisterna är nu mer mobila än någonsin – på parkeringsplatserna.

Här har antalet betalningar via Easyparks app ökat med 110 procent under 2014, jämfört med 2013.

– Det kanske blir aktuellt så småningom. Men man vill inte försöka lära sig att betala med mobiltelefonen när man står här och kortläsaren inte fungerar som nu, säger Helena Wahlberg, när Dagbladet träffar henne vid parkeringen på Fisktorget.

Att betala med mynt kommer, efter att de nya mynten lanseras 2016, vara blott ett minne på flera håll i Sverige.

– I och med införandet av de nya mynten år 2016 kommer Sundsvalls kommun att ta beslut gällande fortsatt myntbetalning eller inte, säger Linnea Lång, kommunikatör på gatuavdelningen.

Orsaken är att de nya mynten helt enkelt inte passar i de p-automater som köptes in innan 2013.

– Dessa betalautomater måste byggas om för att myntbetalningen ska vara tillgänglig. Men i Sundsvall har vi många betalautomater som är inköpta efter 2013. De är förberedda för ominstallation så att det ska gå att betala med de nya mynten, säger Linnea Lång.

Det mobila betalningsalternativet är inte särskilt krångligt, förklarar Magnus Elfving, servicetekniker på gatuavdelningen:

– Med en betalapp anger man en preliminär sluttid för parkeringen som därefter när som helst kan förkortas eller förlängas direkt från telefonen. På så sätt behöver man varken lägga i för mycket pengar för säkerhets skull eller gå tillbaka till bilen och komplettera parkeringen om det tar längre tid än beräknat. Om ditt ärende tar kortare tid än väntat går det lika bra att avbryta parkeringen när du är klar.

Enligt Anders Bäck, vd på Easypark, är betalningar via mobilen bara ett nytt sätt att betala sin parkering.

– Vi är involverade i massor av spännande innovationer. Exempelvis har vi nu byggt in appen i ett navigationssystem på ett par bilmodeller, säger han.

Mer läsning

Annons