Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro på barnkliniken inför sommaren – landstinget överväger att slå ihop avdelningar

Personalen vid barnkliniken på Sundsvalls sjukhus känner en stor oro inför sommaren när landstinget överväger att slå ihop avdelning 44 och 45 under tre veckor. Vårdförbundet har lämnat in en 66a-anmälan med anledning av turbulensen.

Annons

– Det blir ganska oroligt bland personalen på grund av dåligt med information om hur det här ska gå till och lokalerna är inte anpassade. På ena sidan har vi barn med olika smittor och de vill vi inte ha bland våra bebisar, säger en sjuksköterska på barnkliniken.

Ungefär var tredje sjukskötersketjänst i Sundsvall är vakant och man har inte lyckats lösa sommarbemanningen med hyrsjuksköterskor. Därför överväger nu landstinget att slå ihop barnklinikens två avdelningar vid Sundsvalls sjukhus under tre veckor i sommar.

Enligt Rein Florell, länsverksamhetschef för barnkliniken i Västernorrland, beror problemen vid barnkliniken på bristen på sjuksköterskor. Därför överväger man en sammanslagning av allvårdsavdelning 44 med neonatalavdelning 45 under veckorna 29–31.

Hur ser du på oron bland personalen?

– Oron är befogad. Det är ett besvärligt läge, eftersom vi har så ont om folk, säger Rein Florell.

Läs också: Sämsta lönerna i Sverige gör att sjuksköterskor flyr

Vårdförbundet känner också en stor oro inför sommaren.

– Det är väldigt skakigt på barnkliniken och en mycket dålig arbetsmiljö. Jag skrev på måndagen en 66a-anmälan enligt arbetsmiljölagen till Rein Florell. Jag har försökt få till stånd ett möte med honom eftersom jag fått så mycket samtal från medlemmar på båda avdelningarna som är väldigt oroliga inför sommaren, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet på Sundsvalls sjukhus.

Läs också: Bristen på isoleringsrum hotar patientsäkerheten på barnkliniken

Många i personalen uttrycker en rädsla att man inte kommer att ha rätt kompetens.

Finns det en risk för kompetensbrist?

– Ja, den risken finns, men det är bättre än att det inte finns någon alls. Det är naturligtvis påfrestande för dem som jobbar här, men många utav dem är ändå tillräckligt kompetenta. Men man kan inte bortse från att det finns en risk att en och annan nyfödd kan behöva vårdas av en personal som inte jobbar med det vanligtvis, säger Florell.

Finns det en ökad infektionsrisk?

– Det är något som vi tagit hänsyn till och det försöker vi undvika genom basala hygienrutiner. Men allt ska vägas samman, är den största risken att inte ha personal på plats eller vårda dem tillsammans med andra? Det är det läget som vi hamnat i på grund av den stora personalbristen, säger Rein Florell.

Läs också: En förstudie utreder nya lokaler för barnkliniken i Sundsvall

När det gäller Vårdförbundets 66a-anmälan så säger Florell att han gjort upp med möten för att bemöta personalens oro.

Ett annat bekymmer gäller att barn på grund av platsbrist riskerar att slussas till vuxenavdelningar.

– Det kommer att hamna barnpatienter på vuxenavdelningar, till exempel hjärnskakningar samt brutna armar och ben, som vi inte kommer att kunna ta emot på barnmedicin som vi brukar, säger en annan sjuksköterska.

Mer läsning

Annons