Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk om nya multiarenan i Sundsvall – förhandlingarna avbröts

Den tänkta multiarena har orsakat politisk strid.
– Vi behöver en ny arena för att utveckla Sundsvall, säger Peder Björk (S).
– Vi har inte råd att bygga, svarar Jörgen Berglund (M).

Annons

Läs mer: Förhandlar om ny arena för 250 miljoner: "De gamla planerna är lagda på is"

De politiska blocken i Sundsvall har förhandlat om en ny investeringsplan i flera veckor. Men sent under onsdagskvällen strandade dessa förhandlingar och parterna kunde inte komma överens.

En stor anledning är just den planerade multiarenan på Bernerstomten som partierna var överens om i den tidigare investeringsbudgeten.

– Nu vill de bryta den gamla överenskommelsen vi hade. I den var vi överens om att bygga en ny arena och när de inte längre kan stå upp för den så kan vi inte komma överens om en ny plan, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Liza-Maria Norlin (KD), Stefan Falk (L) och Jörgen Berglund (M) säger nej till en ny arena i Sundsvall.

Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) menar att ekonomin är en stor anledning till beslutet att säga nej till en arena.

– I den gamla överenskommelsen stod det klart och tydligt att en arena skulle byggas om de ekonomiska förutsättningarna fanns. De har tyvärr försämrats och vi ser inte att det ekonomiska utrymmet finns utan då måste man prioritera.

Liza Marie Norlin (KD) håller med.

– De stora frågorna vi brottas med är utmaningarna inom barn- och utbildning där vi behöver göra investeringar på 1,4 miljarder kronor. Även inom äldreomsorgen har vi de stora utmaningar som vi måste ta tag i.

Läs mer: Locket på i förhandlingarna om miljardinvesteringar i Sundsvall: "Vill inte kommentera"

Vid förhandlingsbordet under onsdagskvällen lämnade oppositionen ett motförslag.

– Vi ville titta vidare på grunddata för att göra en så stor investering. Då måste vi få med oss andra aktörer än bara kommunen. I den gamla uppgörelsen fanns en sådan diskussion, men den har inte förverkligas. Vår kompromiss gick ut på att vi skulle lyfta ur arenan ur investeringsplanen, men att att vi skulle titta vidare på frågan, säger Stefan Falk (L).

Men det sa den politiska majoriteten nej till.

– Vad vi sa vid förhandlingarna tänker inte jag kommentera. Men rent generellt kan jag säga att vi i den här kommunen har en tendens att utreda saker för mycket. Vi behöver komma till en punkt där vi faktiskt gör saker, säger Peder Björk.

Oppositionen tycker inte att det finns ekonomiska förutsättningar. Hur ser du på ekonomin?

– Vår bedömning är att vi har ett ekonomiskt utrymme för att göra den här satsningen. Här gäller det att ha mod att våga satsa på saker som utvecklar Sundsvall.

Vad händer nu med arenan?

– Vi kommer ha med det i vårt budgetförslag som vi presenterar innan sommaren.

Läs mer: Nu hotar Berglund bryta överenskommelse om investeringar: "Det finns en gräns"

Enligt oppositionen var det fler saker än arenan som gjorde att man inte kunde komma överens. Bland annat ville man låta andra aktörer än kommunen bygga fastigheter för förvaltningsändamål. Även när det gäller skolsituationen på landsbygden finns det en oro.

Kommunalrådet Peder Björk (S) vill bygga en nya arena.

– I underlaget som tjänstemännen tagit fram finns skolor utpekade som kan läggas ner. Vi menar att en skola är mer än bara en fastighet utan den har en viktig funktion för samhällets utveckling. Där ville vi ha en tydligare skrivning, säger Jörgen Berglund.

Peder Björk svarar:

– Jag kan konstatera att så långt vi kom i samtalen hade vi en samsyn i så mycket pengar som behöver investeras i skolor. Så jag ser inte att att investeringen i arenan ska ställas mot skolinvesteringarna.

I ett pressmeddelande ställer sig även Miljöpartiet bakom de tre oppositionspartierna och säger nej till en arena.

Mer läsning