Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort missnöje mot Skatteverket – här försöker medborgare förgäves lämna in deklarationen

Flera upprörda läsare har hört av sig till ST de senaste dagarna.
Sista dagen att lämna in deklarationen närmar sig – men utanför Skatteverkets kontor i Sundsvall möts många av förseglade postlådor.
För den som inte deklarerar digitalt och har åkt långa vägar uppstår stora problem.

Annons

TV: Här försöker flera personer lämna in deklarationen i Skatteverkets stängda brevlådor i Sundsvall:

Sedan Skatteverket beslutade att stänga sina fysiska brevlådor under icke-bemannad tid blev möjligheten att lämna fysisk post till myndigheten begränsad.

I rådande sista-minuten-tid blir stressen ett faktum för många.

Sista datumet att lämna in deklarationen är den 2 maj och första maj är en röddag, vilket betyder stängt kontor på Skatteverket. Det återstår inte mycket tid för den som av olika anledningar inte deklarerar digitalt.

Flera av ST:s läsare har under veckan hört av sig för att berätta om sina missnöjen över att ha åkt långa sträckor för att sedan mötas av en ogenomtränglig postlåda och behövt vända med deklarationen i handen.

En läsare berättade under torsdagen att han åkt ända från Fränsta till Sundsvallsbaserade kontoret för att upptäcka att brevlådan var låst. Många tycks ha missat informationen om de förseglade brevlådorna.

På Skatteverkets hemsida uppmanar myndigheten dem som vill lämna in pappershandlingar av sin deklaration att antingen posta dessa i ett frankerat kuvert till berörd myndighet eller lämna in dem på servicekontoret under ordinarie öppettider.

– Av erfarenhet vet vi att många är ute i sista sekund men kommer du efter klockan 16 den 2 maj så vet jag inte hur man ska göra? Ska man vänta till dagen efter eller lägga det i den gula postlådan? Blir det förseningsavgift då? undrar en läsare.

Informationen på Skatteverkets hemsida bekräftar det läsaren befarar. Den som inte hinner lägga sin deklaration på lådan medan kontoret är öppet på onsdag den 2 maj, åker på en förseningsavgift på 1 250 kronor.

I helgen hålls kontoret stängt och därmed även postlådan. Till veckan ges två tillfällen att lämna in pappersdeklarationen. På måndag den 30 april hålls Skatteverkets kontor i Sundsvall öppet mellan klockan 10.00 och 14.00. Och på slutdagen ges en sista chans, mellan 10.00 och 16.00, om möjlighet att ta sig ifrån eventuella jobb, mellan hämtningar och lämningar, och andra vardagsbestyr, det vill säga.

Det var i maj 2017 som det togs beslut om att myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket skulle ta bort sina brevlådor utanför kontoren. Detta gäller i hela Sverige och enligt ett pressmeddelande fanns det flera skäl till detta. "Brevlådorna utgör en säkerhetsrisk, då bland annat brandfarligt material kan stoppas ner. Det finns även risk för att viktiga handlingar skadas om brevlådorna utsätts för sabotage", stod det i pressmeddelandet.

Mer läsning