Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student fuskade och kopierade texter från nätet – stängs av från Mittuniversitetet

En kvinna som studerar på forskarnivå på Mittuniversitetet stängs av i sex veckor efter att ha kopierat texter från nätet och använt i sin uppsats.

Annons

Redan 2014 fanns det misstankar om att kvinnan plagierat en text, men då fanns det inte tillräckligt med dokumentation för att göra en anmälan till disciplinnämnden. Däremot gjorde händelsen att kvinnan fick en genomgång i hur källmaterial och referenser ska hanteras.

I våras gjordes en plagiatkontroll av en uppsats som kvinnan skrivit då hennes examinator ansåg att kvinnans engelska blivit bättre än vad den varit tidigare.

Examinatorn sökte på några nyckelfraser ur uppsatsen på internet och fann snabbt att det mesta av hennes arbete var hämtat av källor på nätet.

Kvinnan erkänner att hon kopierat texten och säger, enligt anmälan till disciplinnämnden, att hon först i efterhand förstod att det var plagiat. Hon säger också att hon inte riktigt förstått reglerna kring källhänvisning och att hon tidigare har studerat i ett annat land där det inte var samma krav på referenshantering.

Disciplinnämnden anser däremot att studiehandledningen klart och tydligt anger att det inte är tillåtet att kopiera text på det sättet kvinnan gjort. Kvinnan bedriver dessutom studier på forskarnivå och därför anser disciplinnämnden att det måste förutsättas att hon har grundläggande kunskaper om akademiskt författarskap.

Kvinnan har därmed gjort sig skyldig till disciplinförseelse och kommer därför stängas av från universitetet i sex veckor under hösten.

Mer läsning

Annons