Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter felaktigt registrerade

Mittuniversitetet har registrerat studenter på en högre utbildning än de har behörighet till. Det visar en rapport som universitetet självt beställt på Högskoleverkets begäran. Universitetet har därmed fått pengar för studenter som de inte utbildat.

Annons
I ämnena statsvetenskap och nationalekonomi har Mittuniversitetet registrerat studenter utan behörighet. Mest påtaglig är antagningen i Östersund. Där hade i ämnet statsvetenskap under åren 2000 till 2004 på B-,C- och D-nivå 10 procent av de registrerade studenterna ej uppfyllt behörighetskraven. Samma siffra för Sundsvall är 3 procent.
När studenter registreras på en högre nivå än vad de egentligen har behörighet till kan det få flera konsekvenser. Dels får eleverna svårt att fullfölja den kurs de läser eftersom de inte har de förkunskapskrav som krävs. Sedan betyder det också att universitetet får mera pengar än vad det egentligen skulle fått eftersom ersättning baseras på antalet studenter som läser kursen.
I rapporten framgår också att flera av de studerande i ämnena statsvetenskap och nationalekonomi inte visar några resultat alls, alltså inte ens underkänt. Detta är också gällande främst Östersund. I förlängningen betyder det att resurstilldelningen blir felaktig och läraren ersätts för planerad arbetstid som inte behöver genomföras.
Det påpekas också i rapporten att det finns brister när det gäller hur studenter registrerar sig till kurser. Det kan gälla programstudenter som antas läsa vidare utan att de själva meddelat detta eller studenter som enbart ringer till institutionen för att anmäla sig till fristående kurser.
Enligt rapporten har Mittuniversitetet som mest fått ersättning motsvarande 6,5 helårstudenter för mycket. Revisionsbyrån som gjort undersökningen rekommenderar ändring av rutinerna vid antagning och registrering.

Mer läsning

Annons