Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall går mot strömmen – här får frikyrkorna allt fler medlemmar

Frikyrkorna i Sundsvall fyller sina bänkar med allt fler besökare. "Vi har haft en ökning med femtio procent de senaste fyra åren", säger Jan Marklund, ordförande för Sundsvalls missionsförsamling.

Annons

På landsbygden i Västernorrland sker en minskning av antalet medlemmar bland frikyrkorna medan i de större orterna ser en ökning bland sina följare. Minskningen som sker tycker Jan Marklund, ordförande på Sundsvalls missionsförsamling, bland annat kan förklaras med att det sker ett generationsskifte just nu.

– Det handlar mycket om att en generation blir äldre och den yngre generationen flyttar in till städerna. Det sker en avbefolkning ute på glesbygden och det påverkar såklart även församlingarna som befinner sig på de mindre orterna.

En annan anledning till ökningen är invandringen till Sverige. Många som kommer till landet har redan en tro och söker sig till kyrkan och de olika frikyrkorna runt om kring i Sundsvall. Jan berättar att de bedriver ett samarbete med bland annat SFI, svenska för invandrare.

– Vi ser en ökning av flyktingar till Sverige, det kommer mycket människor från andra länder just nu. Vi har haft en ökning med femtio procent de senaste fyra åren och en del av den kontakten är på grund av att vi undervisar nyanlända i svenska innan SFI kan ta emot dem.

Pastor Tormod Flatebö på Brokyrkan i Sundsvall håller med om att ökad invandring ger fler medlemmar i kyrkan.

– Många har med sig en tro redan när de kommer hit och då söker kontakt. Eftersom vi har vår verksamhet i Skönsberg där det är ganska invandrartätt så har vi blivit lite som en kvarterskyrka.

Pastor Tormod tror också att ökningen bland annat har att göra med att det finns en inneboende längtan och ett intresse för religion hos människor.

– Jag tror att New Age har varit en anledning till detta, det har blivit så utbrett till skillnad från förr. Om man sökte någon andlighet förut så var det kyrkan och frikyrkorna man gick till framförallt.

Mer läsning

Annons