Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall näst sämst i landet för hyresgäster

Det kostar att bo i Sundsvall – ändå ligger vi inte på topp i landet, tvärtom.
Här har hyresgästerna minst pengar att röra sig med när räkningar och annat nödvändigt är betalt.

Annons
Hyresgästföreningen har analyserat hur många kronor hushållen har att röra sig med när alla måsten är betalda. Fyra familjer tas som exempel och 30 kommuner jämförs.
Efter att ha använt schabloner och medelinkomster har en lista upprättats som gäller för alla hyresgäster. Här hamnar Helsingborg i topp, följt av Skövde och Växjö. Enligt Hyresgästföreningen visar listan vilken kommun som är den bästa respektive sämsta att bo i. Sundsvall hamnar på en delad 28:e plats tillsammans med Kalmar, näst längst ner med andra ord. I botten hittar vi Falun.
Enligt Hyresgästföreningen beror skillnaderna på skatter och hyror. Topp fem-kommunerna har lägre skatt och lägre hyresnivå än genomsnittet i undersökningen. Längt ner i rangordningen hamnar de kommuner där skattesatser och hyresnivåer ligger över medelvärdet.
Uppdelat på olika familjer hamnar kommunerna i lite annan ordning:
Jönköping är bäst för tvåbarnsfamiljen, barnomsorgsavgiften och hyran är låg. Falun hamnar i botten och Sundsvall hamnar också i slutet av listan.
Skövde hamnar i topp för ensamstående föräldrar, här har enbarnsfamiljen 930 kronor mer i hushållskassan varje månad jämfört med familjen i Umeå som landar längs ner. Också Sundsvall nämns som en av de kommuner där enbarnsfamiljen har minst pengar att röra sig med.
Ensamstående har det bäst i Skövde och minst pengar att röra sig med i bland annat Sundsvall. Att Sundsvall har bland de högsta hyresnivåerna sägs vara en förklaring.
Pensionären har mest pengar över i Halmstad. I Sundsvall och Falun har pensionären minst pengar att röra sig med, här nämns höga skattenivåer som en förklaring.

Så många kronor finns kvar att röra sig med när räkningarna är betalda:
Två vuxna och två barn i en fyra
Sundsvall 5 833
Medel 6 453
Ensamstående med ett barn i en trea
Sundsvall 2952
Medel 3 277
Ensamstående lågavlönad i tvåa
Sundsvall 2494
Medel 2774
Pensionär i tvåa
Sundsvall 921
Medel 1002

Mer läsning

Annons