Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls kommun och Stadsbacken redovisar resultatet för 2017: "Glädjande"

Sundvalls kommuns totala resultat för 2017 är nu fastställt och det blev ett överskott på 147,4 miljoner kronor. Totalt visar kommunens verksamheter ett underskott på 22,4 miljoner kronor.
Stadsbacken AB gör en vinst på 132,1 miljoner kronor.

Annons

Sundsvalls kommuns planerade överskott var 164,1 miljoner kronor men blev alltså 147,4 miljoner, meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Samtidigt konstaterar man att utfallet är bättre än 2016 då överskottet blev 130,8 miljoner kronor.

Kommunen påpekar också att man hade en "jämförelsestörande engångspost" på 19,6 miljoner kronor på grund av kostnader i samband med en flytt av ledningsnät på Norra kajen.

"Bortsett från det blev resultatet något bättre än budgeterat", skriver kommunen i pressmeddelandet.

– Det positiva ekonomiska resultat som uppnås är glädjande särskilt mot bakgrund av de omfattande politiska satsningar som gjorts under 2017 och 2018. Vidare är en god ekonomisk utveckling viktig för att finansiera kommande investeringar, kommenterar Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under 2017 gjordes investeringar för 632,9 miljoner kronor, vilket är 58,8 miljoner mer än 2016. Framför allt har man investerat i verksamhetsfastigheter (480,7 miljoner), som äldreboendet vid Norra kajen, nya Sporthallsbadet, socialtjänstens fastigheter, byggena av äldreboendena vid Granlunda och Heffnersgården samt utbyggnaderna av Vibackeskolan och Skönsmons skola.

Totalt visar kommunens verksamheter ett underskott på 22,4 miljoner kronor. "Värst i klassen" är socialnämnden, som går back 150,3 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämnden gör ett underskott på 20,9 miljoner kronor.

Pernilla Berg är ordförande i Stadsbacken AB.

Koncernen Stadsbacken AB – där kommunens hel- och delägda bolag ingår – gör en vinst på 132,1 miljoner kronor för 2017.

- Koncernen har också bidragit till stor samhällsnytta för kommunen. Mitthem bygger 51 lägenheter i centrala Sundsvall och har beslutat att bygga 88 lägenheter i Bosvedjan med start i början av 2018. Skifu köpte Sundsvalls Centralstation med fastigheter för byggnation av stadens nya resecentrum. Sundsvall Elnät har genom sitt arbete med vädersäkring mer än halverat den genomsnittliga avbrottstiden per kund under de senaste två åren, säger Pernilla Berg (S), ordförande i Stadsbacken AB, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons