Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls kommun tvåa i landets låglöneliga: "Det är beklämmande att det är så här"

Sundsvalls kommun ligger tvåa i landet när det gäller kommunerna där fast anställda har en lön nära avtalets lägsta lön. Det visar en sammanställning som Kommunalarbetaren har gjort.

Annons

Facktidskriften Kommunalarbetaren samlade in uppgifter i november 2015 från landets samtliga 290 kommuner och undersökningen visar att situationen var sämst i Söderhamn som hade 10,0 procent av de tillsvidareanställda med låga löner. Som tvåa kommer sedan Sundsvalls kommun på 8,1 procent.

Anette Berglund, ordförande för Kommunal, sektion Sundsvall vård och omsorg, är inte förvånad över att Sundsvalls kommun  framställs som tvåa i låglöneligan i Kommunalarbetarens undrsökning.

– Det är beklämmande om det är så att de här siffrorna stämmer, säger Anette Berglund, ordförande för Kommunal, sektion Sundsvall vård och omsorg.

Kommer det här som en överraskning?

– Nej, vi ligger lågt, så är det. Nu är lägsta lönen 20 474 kronor i månaden, men vi har dem som har jobbat i 20 år och som har 22 000 kronor i lön. Så visst är det låga löner, det kan jag inte förneka, säger Anette Berglund.

Läs också: Kvinna och chef inom Sundsvalls kommun – då tjänar du 5 000 mindre än männen: "Vi är inte förvånade"

Hon upplever löneförhandlingarna med arbetsgivaren som svåra där det är svårt att få gehör för extra satsningar.

– Vi lyfter den här frågan i Kommunal hela tiden så det är naturligtvis frustrerande att det är så här, säger Anette Berglund.

Läs också: Lista: Så mycket tjänar kommunens toppchefer

Hon tror att en stor andel nyanställda i Sundsvalls kommun eventuellt kan vara en del av förklaringen till kommunens bottennotering.

Men har ni som facklig organisation varit för dåliga att förhandla upp lönerna?

– Ja, så kan det vara, men en förhandling är en förhandling och kommer man ingen vart så kommer man ingen vart, säger Anette Berglund.

Finns det en koppling till Sundsvalls kommuns dåliga ekonomi?

– Det får man också höra, och det ekonomiska underskottet har vi haft under många år. Men för närvarande är det väl värre än det har varit på flera år, säger Anette Berglund.

Läs också: Socialnämnden i Sundsvall har gått back – i 21 av de senaste 25 åren

Andra kommuner i regionen med dålig löneutveckling är Timrå kommun som hamnar på 20:e plats i låglöneligan, Östersund på 24:e plats och Ragunda på 15:e plats.

I Kommunalarbetarens undersökning definierar man låg lön som att man tjänar under 20 500 kronor för undersköterska, skötare, barnskötare samt kock/kokerska. Vidare anses lönen vara låg om den ligger under 18 500 kronor för vårdare, vårdbiträde, personlig assistent, elevassistent, fritidsledare, park- och trädgårdsarbetare, måltidspersonal, vaktmästare/fastighetsskötare, anläggningsarbetare/fordonsförare och lokalvårdare.

Vi har utan att lyckas sökt en kommentar från Sundsvalls kommuns HR-direktör Elisabeth Daunelius.

Mer läsning

Annons