Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls sjukhus inviger solanläggning

/
  • Totalt har man satt upp solceller på en yta av 93 kvadratmeter på Sundsvalls sjukhus.
  • Med en svag lutning står solcellerna uppställda på taket, redo att lapa i sig solstrålar som förvandlas till el.

Landstinget inviger på onsdagen en solelanläggning på taket på Sundsvalls sjukhus.
930 kvadratmeter solceller har installerats för att skapa förnybar energi.
– Det här bara är början. Jag tror intresset för solel kommer att explodera de närmaste åren, säger Olle Bertilsson, miljöchef för Landstinget Västernorrland.

Annons

Vårsolen visar sig från sin bästa sida när den värmer de snedställda solcellerna på taket på Sundsvalls sjukhus. Vi befinner oss ovanför rehabkliniken. Övriga soltak som används i Sundsvall ligger ovanför ambulansen och psykiatrin.

Förutom i Sundsvall har landstinget även installerat solceller på Örnsköldsviks sjukhus. Sedan tidigare finns ytterligare 350 kvadratmeter solceller på Sollefteå sjukhus.

Satsningen på solenergi handlar om att gå före och ta ansvar för miljön, samt att minska landstingets klimatpåverkan. Det finns även en insikt om att energipriserna på sikt blir dyrare. Med dagens elpriser räknar man med att investeringen betalar sig inom 12–13 år, men om elpriserna går upp blir projektet lönsamt ännu snabbare.

Totalt kostar satsningen på solel i Sundsvall och Övik cirka fem miljoner kronor.

– Men vi får statsbidrag med 35 procent så vi gör den här satsningen med god ekonomi, säger Olle Bertilsson.

Är satsningen försvarbar med tanke på landstingets skrala ekonomi?

– Vi har räknat på det här och vi köper ju in mycket el och värme. Vi räknar med att det här är en bra satsning ekonomiskt, säger Olle Bertilsson

Initiativet är extra positivt för Sundsvall, eftersom sjukhuset har sin snökylanläggning. När solen är som varmast och solcellerna producerar mycket på sommaren då har sjukhuset också största kylbehovet.

Och satsningen på solenergi ska sedan stråla vidare. Fram till 2019 ska ytterligare 5 000 kvadratmeter solceller installeras i landstinget, vilket ger en total yta på kring 7 000 kvadratmeter.

Solcellerna ligger på platta tak men är uppställda i vinkel mot solen för att ge bättre effekt.

Det görs inte heller någon snöröjning utan snön får tina bort av sig själv.

– Och under december och januari står solen ändå så lågt, säger Jan Lindberg, energicontroller vid Landstingsfastigheter.

Hur ser det ut med satsningar inom landstinget på vindenergi?

– Den diskussionen har vi haft eftersom vi ska öka vår andel av förnybar energi, men nu har våra politiker valt att satsa på el. Den övriga elen vi köper är miljömärkt så den är också förnybar, men själva investeringarna sker i solel, säger Olle Bertilsson.

Mer läsning