Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls sjukhus kritiseras – skickade hem kvinna med axel ur led: "Kommer aldrig kunna använda armen igen"

Sundsvalls sjukhus får kritik från Ivo efter bristande undersökning av en inlagd kvinna som fått starka smärtor från en arm som svullnat.
Kvinnans axel hade gått ur led och upptäcktes först efter att kvinnan sökt hjälp flera gånger på akuten.

Annons

Enligt beslutet från Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) gjordes enbart ultraljud av den äldre kvinnans axel under vårdperiodens första två veckor, för att se om svullnaden i armen berodde på en blodpropp.

Men ingen röntgen togs trots svåra smärtor och grotesk svullnad, enligt anmälan till Ivo.

Kommer aldrig att kunna använda armen igen

Kvinnan skulle skrivas ut efter ett par dagar, men anhöriga vädjade att hon skulle få stanna kvar. Då flyttades kvinnan till en annan avdelning, men skrevs ut därifrån ett par dagar senare. Hennes arm "hängde då som en säck och var helt oanvändbar", enligt Ivo-anmälan.

Efter att kvinnan blivit utskriven och hemskickad sökte hon hjälp på akuten ett par gånger, tills anhöriga krävde en ordentlig undersökning och röntgen.

Läs också: Johan, 14, fick vänta åtta månader på hjälp – stor hjärntumör missades av flera läkare

Röntgen visade att axeln gått ur led, och att skadan säkert var tio dagar gammal. Läkare återställde axeln i korrekt läge, men den for ur led igen. I samråd med en axelspecialist bedömde ansvarig ortoped att en operation var för riskfylld, samt att chansen att lyckas var mycket liten. Därför avstod de från att operera.

I anmälan till Ivo skriver en anhörig att kvinnan "förvandlats till ett vårdpaket, hon kommer aldrig att kunna använda armen igen".

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall – följ ST.nu på Facebook och Twitter.

Mer läsning

Annons