Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls yogaprofil Matthew Young: "Yoga är en försäkring för kroppen"

/
  • Matthew Young tränar mycket yoga själv. Simningen har han helt lagt av med.

För tjugo år sedan var han en simmare med stela leder. I dag är han Sundsvalls yogaprofil.
Matthew Young ser yoga som ett skönt avbrott i vardagen.
– Under den stunden finns inga problem, säger han.

Annons

Många känner nog igen honom från Ego hälsocenter. Där är han en välkänd yogainstruktör. Men det började faktiskt i en simbassäng i Florida. Matthew Young växte upp i Michigan men flyttade till Tampa i Florida som tonåring.

Matthew Young tränade elitsimning under sin tid på universitetet, men kände efter ett tag att hans axlar tog stryk av det. Matthew Young kom i kontakt med en yogainstruktör och bestämde sig för att testa.

– I början tänkte jag "vad gör jag här?", men det var så skönt för kroppen. Jag hade inte ens fyllt tjugo men kände hur stel jag var, säger Matthew Young.

Under tiden i Tampa fortsatte han med bikramyoga och ashtangayoga. Matthew Young träffade yogainstruktören Tony. En härlig kille som var passionerad och la ner mycket tid på sina elever för att få dem att bli bättre.

– Jag blev inspirerad av honom. Därefter började jag själv hålla i några klasser.

Under sin tid på universitet i Florida kom han i kontakt med utbytesstudenten Magnus från Östersund. År 2000 reste Matthew Young till Sverige för att hälsa på sin norrländska vän. När det var dags att resa hem igen tyckte Magnus att Matthew Young skulle satsa på en framtid i Sverige.

– Han så åt mig att jag borde vidga mitt perspektiv och han hade rätt i det. Jag hade aldrig tidigare varit någon annanstans än i USA och några gånger i Kanada. Jag skrev ihop ett cv och skickade det till olika företag.

Tillslut fick Matthew Young napp. Efter ett år i Stockholm åkte han norrut för jobb på försäkringskassan i Sundsvall. Där fortsatte han med yogan och har nu varit på Ego hälsocenter i tio år.

I dag är han it-konsult på företaget Swedish connection och har precis gift sig med frun Sara. Inte lika mycket tid finns till yoga, men han håller i två klasser i veckan.

– Det är inte ett andligt perspektiv som lockar mig till yogasalen. Syftet är bara att kunna glömma sina problem för en stund och få en bra träning.

Och träningen är intensiv, men Matthew Young har inte tröttnat än.

– Det bästa med yoga är att den fungerar som en försäkring på att kroppen och hållningen kommer att hålla längre.

Hade du någon koppling till Skandinavien innan du flyttade hit?

– Ja, faktiskt. Min mammas bror var gift med en dansk kvinna. Ibland firade vi midsommar hos dem i Michigan. Jag minns att vi åt mycket sill och potatis och att jag tyckte språket lät så konstigt.

Hur tror du att livet hade sett ut om du aldrig hade börjat med yoga?

– Jag hade aldrig kommit i kontakt med de fina människorna här i Sundsvall på samma sätt.

Blir man lyckligare av yoga?

– Nej, det tror jag inte. Men det är en riktigt skön aktivitet och jag känner att mina egna yogapass är ett sätt att återbetala den hjälp det har gett mig.

Mer läsning

Annons