Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskille blir Sveriges ambassadör i Vietnam: "Ett väldigt intressant land"

Den 1 september blir Pereric Högberg, 48 år, Sveriges man i Vietnam. "Ett väldigt intressant land, det ska bli fantastiskt spännande", säger han.

Annons

Pereric Högberg tog studenten på Katrinelunds gymnasium 1987, nu blir han Sveriges ambassadör i Vietnam.  Medelpads senaste ambassadör var Gunilla Olofssson från Tynderö, som var ambassadör i Lissabon 2002–2004.

Det var framför allt efter ett studieår i USA under gymnasietiden som Pereric Högberg blev sugen på att se mer av världen.

– Flera duktiga lärare på Katrinelund bidrog också till det, och även ST. Vi hade alltid massor med tidningar och tidskrifter hemma och jag slukade mycket av innehållet där. Jag sommarjobbade också på ST som korrekturläsare i några år, minns han.

Jobbet som ambassadör fick han i konkurrens med 30-40 andra sökande. Men så har han också jobbat på utrikesdepartementet i 20 år, de senaste fyra åren som chef för dess Afrikaenhet.

– Det innebar att jag var ansvarig för Sveriges relationer med länderna söder om Sahara, allt från handel, ekonomi och bistånd till utrikes- och säkerhetspolitik.

I två omgångar har han också jobbat för UD i Afrika, två år i Namibia på 1990-talet och fyra år som politisk handläggare i Sydafrika 2002–2006.

– Men ända sedan jag luffade runt i Asien 1989–90 så har jag också varit intresserad av Sydostasien.

Han hittar snabbt fem skäl att välja Vietnam.

– Det är fascinerande hur folket trots sin historia av konflikter och förtryck har en sådan förmåga att resa sig och blicka framåt. Sedan är landet kulturhistoriskt intressant genom buddhismen och konfucianismen. Ett tredje skäl är att Vietnam vuxit ekonomiskt så att det knakat. Dessutom är landet väldigt vackert och jag gillar maten där.

Gammalt och nytt blandas i dagens Vietnam. Här en bild från sjön Hoan Kiem i centrala Hanoi.

Att Socialistiska republiken Vietnam är en enpartistat, kommunistpartiet är det enda tillåtna, där friheten är begränsad är Pereric Högberg förstås medveten om.

– Pressfriheten är under all kritik. Men sociala medier har formligen exploderat på senare år och där kan folk uttrycka sig rätt fritt. I och med att det redan är så utbrett tror jag det blir svårt för regeringen att bromsa den utvecklingen. Det blir intressant att följa den utvecklingen.

Sverige har sedan Vietnamkriget haft goda relationer med landet.

– Vårt bistånd dit upphörde 2013, men det svenska näringslivet är mycket intresserat av Sydostasien och en av mina uppgifter blir utveckla de ekonomiska relationerna med Vietnam och hjälpa de svenska företagen. Vi ska även försöka utveckla de politiska relationerna.

Vietnam har också vuxit som turistland och därmed får ambassaden ibland hjälpa svenska turister.

Det ekonomiska språng som Vietnam tagit är mycket en följd av den mer marknadsinriktade ekonomiska politik som infördes i mitten av 1980-talet och som gjorde att småföretagandet utvecklades snabbt.

I huvudstaden Hanoi, och inte minst i den ännu större Ho Chi Minh City(Saigon), har medelklassen vuxit kraftigt.

– Där finns ju alla tjusiga affärer och bilmärken numera. Samtidigt är skillnaderna mellan olika gruppers ekonomi i landet enormt stor, menar Pereric Högberg.

En cyklist passerar Vietnams centralbank i Hanoi.

Den genomsnittliga inkomsten ligger bara på några tusenlappar i månaden, men bostäder i det två största städerna kan ligga på västerländsk prisnivå.

Familjen Högberg kommer dock att få en väl tilltagen representationsbostad i Hanoi, betald av svenska staten. Hans månadslön ligger på 72 000 kronor, sedan tillkommer vissa tillägg.

Att pappas jobb skulle tvinga hela familjen att flytta till Hanoi var dock inte självklart, i alla fall inte för de två barnen Irma, 15 år, och Harald, 12.

För diplomaten Pereric och hustrun Anna tog det ett tag att övertyga dem.

– Det var tufft i början, erkänner han och skrattar. Men nu är även barnen med på flytten och de börjar nu på en stor internationell skola i Hanoi, med elever från 60 nationer.

Ett äventyr även för dem.

Tre Vietnamfrågor till ambassadörenNär firar Vietnam sin nationaldag?– Oj, det vet jag inte, vilket är lite pinsamt. Men det är i ungefär när jag börjar där som ambassadör. (Rätt svar: 2 september.)Nämn några av Vietnams världsarv?– Gamla staden i Hue är världsarv, och Halong Bay också tror jag. (Båda är rätt svar, det finns sex världsarv till, bland andra staden Hoi An.)Konflikten mellan Vietnam och Kina i Sydkinesiska sjön har skärpts. När var Vietnam senast i krig med Kina?– 1979. (Rätt, detta sedan Vietnam hade invaderat Kambodja. Kina anföll då Vietnam.)

Mer läsning

Annons