Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskonstnären om genombrottet – ställer ut tavla för 420 000 kronor

Hans målningar har redan blivit en snackis i London. Där ska Peter Eugén Nilsson nu ställa ut en tavla – med prislapp på 420 000 kronor.

Annons

Läs också: Miljardbelopp för kändaste konstverken – men nu avkyls konstmarknaden

När vi pratar om Peter Eugén Nilsson, sitter han i hemmet i Ingaröstrand och målar med akvareller. Han har varit lite av en doldis i Sundsvall, men 2016 har redan blivit hans stora genombrottsår.

– För mig var det en tidsfråga, men den här sommaren och hösten har varit mitt stora genombrott. Jag behöver inte ringa gallerierna längre, säger han.

– Jag har hankat mig fram som alla andra, men nu samarbetar jag med ett galleri, vilket har genererat en hel del utställningar. Jag har varit på stora konstmässor och auktionsbyråerna i Sverige har sålt mina tavlor. Jag har successivt byggt upp ett namn.

Peter Eugéns tavla har redan blivit en snackis i London.

Från Ingaröstrand skeppas tavlorna nu världen över. I år kommer han kunna bocka av London i England, Montreux i Schweiz, men också Louvren i franska Paris och Hong Kong.

Men nu är det en tidsenligt perfekt vältajmad tavla som gör honom omtalad.

Den amerikanska valcirkusen har gestaltats i Donald Trump och Hillary Clinton som clowner. Den kommer att ställas ut på ett galleri i London för 38 000 pund – motsvarande 422 000 kronor i dagens penningvärde.

– Det är skitkul, men nu när den ska iväg till London och hänga ute, då vill jag ju visa den mer. Det vore tråkigt om den åkte iväg direkt.

Möjligheten till den här utställningen, som börjar 9 september, kom genom en lyckad sådan i London i maj. Sedan har det gått undan.

Kontrasterna har blivit stora.

I början av karriären fick han knacka dörr på restaurangerna hemma i Sundsvall och hoppas på att få hänga upp sina tavlor där. Till utställningen i Hong Kong senare i år är det han som är utvald, som en av 50 konstnärer från hela världen.

Och prislapparna inför de publikerna, är alltså något helt annat.

– Det blir så när den kommer ut till en köpstark publik. Galleristen tror ju att de kan gå för det. Men egentligen vill jag inte att mina tavlor ska kosta så mycket. Det är ju inte så kul med bara någon köpare per år.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning