Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskvinna får ta del av Kamprads arv

Arvet efter Ingvar Kamprad har nu börjat delas ut. Nu får Gunilla Pettersson, forskare vid Mittuniversitetet, ta del av Ikea-grundarens pengar till sitt projekt för tillverkning av biobaserade förpackningsmaterial som ersättning till plast.

Annons
Gunilla Pettersson. Forskare vid Fiber Science and Communication Network, FSCN på Mittuniversitetet. Bild: Pressbild Mittuniversitetet.

Efter att Ingvar Kamprad avled den 27 januari testamenterades hälften av Ikea-grundarens förmögenhet till Familjen Kamprads stiftelse. I testamentet skrev Kamprad bland annat att hälften av hans kvarlåtenskap skulle tillfalla stiftelsen. Dessa medel var då öronmärkta till att användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland.

- Han var angelägen om att hela Sverige skulle leva och att man skulle kunna få sin utkomst även på landsbygden, har Lena Fritzén, verkställande ledamot i stiftelsen tidigare sagt till VK.

Nu har pengarna börjat delas ut, och delar av arvet hamnar i Sundsvall.

Det är Gunilla Pettersson, forskare vid Fiber science and communications network, FSCN, som får ta del av pengarna. Totalt handlar det om 3,7 miljoner kronor som hon får ta del av till sitt forskningsprojekt. Projektet studerar vad som krävs för att bygga om pappersmaskiner och massatillverkningssystem för tillverkning av biobaserade förpackningsmaterial som ersättning till plast.

− Vår forskning har redan visat att det går att få fram mycket starka fiberbaserade material med mycket god vattenbeständighet. Det betyder att man i stället för att producera tryckpapper vars marknad minskar kan ersätta det med en ny typ av förpackningsmaterial. Det bör vara mycket intressant för hela den svenska skogsindustrin men kanske speciellt för vår region och bör kunna ge fler arbetstillfällen, säger Gunilla Pettersson i ett pressmeddelande.

Forskningen, som personerna bakom anser i slutändan bör kunna ge fler arbetstillfällen till regionen, är ett samarbete mellan flertalet stora företag i Norrland och Sundsvalls kommun.

Mer läsning

Annons