Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallslöpare skakad av terrordåden: "Jag fattade knappt att det var sant"

/
  • Från vänster: Jan-Erik Richnau, Linda Backlund, Liza Backlund, Embla Richnau Ritzén och Satu Bondén.
  • Stenen från Arktis som ska hela vägen till Paris.

På lördagsmorgonen drog Run for your life förbi Sundsvall – ett stafettlopp mellan Kiruna och Paris.
Sundvallslöparna skakades av terrordåden i Paris.
– Jag fattade knappt att det var sant, säger Jan-Erik Richnau.

Annons

Tidigt på lördagsmorgonen susade löpare genom Sundsvall. Anledningen är evenemanget Run for your life, ett stafettlopp där tusen personer ska springa från Kiruna till Paris. I stället för en stafettpinne används en liten sten från Arktis. Stafetten är en uppmaning till klimaträttvisa och en hållbar framtid.

– Det är viktigt att våga göra något i positiv riktning i stället för att bara prata om det som är fel, säger Sundsvallslöparen Jan-Erik Richnau, som sprang med stenen i två mil innan den bytte ägare.

Han berättar att han strax före loppet möttes av nyheten av de fruktansvärda terrordåden som skakar Paris.

– Jag blev sittandes i träningskalsongerna, jag fattade knappt att det var sant, säger han.

När Sundsvallslöparna väntade på att ta över stafettstenen från Härnösand stod de i höstmörkret bland marschaller och höll om varandra.

– Upplevelsen blev starkt kopplat till det som hänt i Paris. Det är jättesvårt att sätta sig i in, man känner att det finns en del mörka krafter. Men vi är många som står för det goda, säger Jan-Erik Richnau.

Trots att Run for your life handlar om att uppmärksamma klimatfrågor fick evenemanget även en annan symbolik efter terrordåden, enligt Jan-Erik Richnau.

– När man är flera som gör något, då kan man påverka och inge hopp, vi kan liksom finna varandra i det här, det blev väldigt starkt, säger han.

Vid 15.30-tiden på lördagen hade stenen nått till Hudiksvall – 3444 kilometer från Paris. Hudiksvallslöparna viftade med hjärtan i franska flaggans färger. Hela stafettloppet fram till Paris går att följa live.

– Det är så häftigt att följa detta hela veckan, säger Jan-Erik Richnau.

Mer läsning

Annons