Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supervalåret - superviktigt

/

Annons

2014. Även kallat supervalåret.

Och visst är det ett supervalår, kanske inte främst på grund av att EU-valet och riksdagsvalet sammanfaller samma år.

När jag hör ordet supervalår tolkar jag det snarare som att det sällan har stått så mycket på spel i ett riksdagsval tidigare. Valet 2014 är faktiskt superviktigt.

Till exempel har vi ett jordklot som mår j*vligt kasst samtidigt som vi gnäller på dom åtgärder som görs för att försöka rädda gamle Tellus. Att bensinpriset stiger eller att det står en vindsnurra på tomten. Om du har en bakgård att ställa en vindsnurra på, gör då det. För allas bästa.

Till exempel ökar klyftorna i Sverige samtidigt som Alliansen talar om en ny skattesänkning, som vi alla vet att de allra rikaste tio procenten tjänar mest på.

Till exempel har lågstatusyrken (läs kvinnodominerade yrken) långt lägre löner än mansdominerade yrken, trots likvärdig utbildning. Till exempel det allra värsta; Sverige har (som många andra EU-länder) ett högerpopulistiskt parti i riksdagen, som normaliserar rasism samtidigt som media och ordningsmakten slår vakt om nazisters och fascisters rätt att uttrycka sin odemokratiska åsikt. Motdemonstranter som vänder på klacken eller blåser i vuvuzelor blir bortförda, nersparkade.

När människor vill protestera, säga emot och berätta för makthavare och näthatare att nu får det vara nog, då säger man att det är odemokratiskt. Vi är på en nivå av kulturhat som man måste gå tillbaka till 60- eller 70-talen för att hitta motstycke till. Alliansen, marknaden och rasisterna sliter sig nervöst i håret och kastar ut televisionsapparater när Kartellen rappar, Ebba Grön spelas i radio eller när Mattias Alkberg vrålar skottpengar på er sänkta skatt!. Om en konstnär skickar en karatespark gjord av till exempel en text, en bild eller kanske en melodi mot etablissemanget så behandlas hen av media som att hen hade karatesparkat ett litet barn. Fysiskt.

Dom bruna krafterna har fått fritt spelrum att skriva om spelreglerna för demokratin. Man anses av vissa vara odemokratisk om man kämpar för allas lika värde och protesterar mot att demokratimotståndare får demonstrera.

Det är alltid viktigt att rösta och det är alltid viktigt att öppna munnen och säga ifrån när man tycker något är fel. Nu, i valet 2014, är det kanske viktigare än någonsin att nyttja sin demokratiska rätt.

Jag uppmanar samtliga svenskar: Lägg din röst på det som ditt hjärta säger.

Fred. Kärlek. Tolerans.

Niklas Bjermkvist, politiskt intresserad musikprofil i Sundsvall

Mer läsning

Annons