Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa UF-lärare jobbar i Sundsvall: "Jag kommer aldrig att tröttna"

/
  • Anneli trivs bra i skolans bibliotek, som hon tycker är det vackraste biblioteket i Sundsvall.
  • Vid klassrummet för kursen Anneli ger finns ett UF-rum med en vägg fylld av tidningsurklipp på elever och deras prestationer.
  • Anneli Johansson har vunnit SM i Ungt företagande som årets lärare.

Anneli Johansson har vunnit pris som årets lärare i Ung Företagsamhet. På Sundsvalls gymnasium lär hon elever om entreprenörskap, och att ingenting är omöjligt.

Annons

– Det omöjliga tar bara lite längre tid, säger Anneli och skrattar.

Engagemanget i Ung Företagsamhet är verkligen hennes hjärtefråga.

– Det är det här jag brinner för, säger hon.

När Anneli blev nominerad till årets lärare kände hon sig lugn, hon har varit nominerad tidigare.

– Nervös var jag inte, men jag blev glatt överraskad när jag vann. Och helt mållös.

Hon följde galan tillsammans med sin dotter som också har ett stort engagemang i Ung Företagsamhet och hon berättar att dottern var mer nervös än hon själv. Att ha blivit utsedd till årets lärare tycker Anneli förstås är jätteroligt, men det bästa är responsen från gamla elever.

– Jag har fått så mycket sms, samtal och mail med glada tillrop från elever jag har haft. Det betyder så otroligt mycket för mig. Det är den verkliga belöningen.

Under sina år som lärare har hon sett många elever prova sina vingar. Ibland lyckas de, ibland lär de sig saker i stället. Hon berättar om elever som kommit med idéer som känts alldeles omöjliga och om känslan när de lyckas.

– Jag kommer aldrig att glömma när det stod två tjejer här framför mig och sa att de skulle importera drakar från Tyskland och låta företag designa dem. Och när de sa att drakarna sedan skulle stå på stan! Men det gick ju. Det är något jag har fått lära mig, att stötta eleverna i det de tror på och låta dem satsa på sina idéer, säger hon.

Läs mer: Anneli från Sundsvall är Sveriges bästa UF-lärare

Anneli har arbetat som lärare i 25 år och som lärare i Ung Företagsamhet, eller entreprenörskap, i 16 år och hon tycker själv att hon har världens bästa jobb.

– Jag har alltid velat arbeta som lärare och nu har jag hamnat rätt. Det är riktigt kul att gå till jobbet, varje dag. Jag tycker verkligen om mina elever, och att få se dem växa och utvecklas.

Hon beskriver sitt engagemang i kursen som djupt och hennes ambition är att fler elever ska läsa den. Nu har hon kursdeltagare från alla program och det ser hon som ett delmål, men hon vill ännu längre.

– Jag vill att alla elever på Hedbergska ska läsa denhär kursen. Det är en bra grund, oavsett om de kommer att driva företag senare eller vara anställda. Det är ett hårt klimat på arbetsmarknaden och den här kursen minskar risken att de blir arbetslösa.

Annelie tror att hon kan stärka sina elever och att de efter kursen ofta har bättre självförtroende eftersom entreprenörskapet handlar om att ta vara på sina styrkor.

– Bland det första de får göra är att skriva ner vad de är bra på och hitta något som passar just dem. Och sen har jag en vinnarskalle och peppar dem att ställa upp i tävlingar och liknande så att de kan visa upp sig och knyta kontakter.

Läraryrket är roligt och utmanande, men också stressigt.

– Det är förstås hetsigt att handleda 30 elever. Det går inte att gå igenom korridoren utan att de haffar mig, säger hon och ler.

Som avkoppling tränar Anneli varje morgon och för att återhämta sig vill hon resa.

– Till varma länder, upptäcka någonting nytt men också bara koppla av och vila upp mig. Senast var vi på Rhodos och hade det jättetrevligt och bara släppte allt.

Men det finns saker här hemma som lockar också.

– Vi dansar mycket styrdans jag och min sambo. Nu på somrarna är det jättehärligt när det finns så mycket parkdanser.

Några planer på förändringar har inte Anneli.

– Jag kommer aldrig att tröttna. Glädjen av att se eleverna utvecklas är det som gör att jag fortfarande brinner för det här.

Mer läsning

Annons