Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systembolagets spritförsäljning slår rekord innan jul

/

Det är dåliga tider för nykterhetsivrarna.
Men goda tider för Systembolaget.
Nu säljer "bolaget" mer sprit än någon annan tid på året.

Annons

Köerna med kunder ringlar sig just nu långa på Systembolagets butiker i Sundsvall och Timrå.

Veckan innan julafton slår försäljningen av spritdrycker rekord varje år. Det är bland annat jul- och nyårssnapsen som ska handlas in.

Den enda period på året som kan konkurrera vad gäller mängden inköpt alkohol är dagarna innan midsommar, då försäljningen av vin och öl brukar slå rekord.

På Systembolaget fyllde man lagren i god tid innan jul och nu har butikerna i Sundsvall och Timrå tagit in extrapersonal för att hinna med allt arbete de här sista intensiva dagarna innan julafton.

– Ja, vi säkerställer att vi har tillräckligt med personal i våra butiker inför storhelgerna, för att kunna hjälpa våra kunder på ett bra sätt, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare på Systembolaget AB.

Det intensiva handlandet och alkoholkommersen försöker Systembolaget motverka på olika sätt, bland annat genom att sälja mer alkoholfria alternativ.

– Vi har ett alkoholfritt sortiment av hög kvalitet, med både glögg, julöl och mousserande utan alkohol. Vi ser också tydligt ett ökat intresse för det sortimentet.

Systembolagets inställning till sin egen verksamhet kan utifrån sett verka lite schizofren: Uppdraget är att dra in pengar till statskassan på att sälja alkohol, samtidigt som man ska försöka få svenskarna att dricka mindre alkohol.

Men Elina Yli-Torvi ser inget problem med det.

– Vi har ett uppdrag från staten att informera om alkoholens skadeverkningar, både för individen och samhället. Systembolaget finns till av en enda anledning, att de alkoholrelaterade problemen blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse, säger hon.

Mer läsning

Annons