Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Täktstrid vid Ljungan går vidare

Fajten om en ny grustäkt vid Ljungan, söder om Tunbyn, är inte avgjord.
Företaget Grus och Betong har överklagat miljödomstolens avslag.
Men miljökontoret i Sundsvall säger fortfarande nej.

Annons
Grus och Betong vill öppna ett nytt täktområde för grus, en kilometer från den tidigare täkten i Åh, söder om Ljungan. Trots att det nya grustaget kommer att ligga inom det yttre skyddsområdet för Nolby vattentäkt, gav länsstyrelsen ett tillstånd i juni 2004.
Kommunen överklagade till miljödomstolen som ändrade länsstyrelsens beslut och sa nej till den nya täkten.
Ansvariga vid Grus och Betong gav sig inte utan överklagade till miljööverdomstolen. Företaget anser att det rör om en utvidgad grustäkt, inte en nyöppnad, något som ändrar förutsättningen för tillstånd. Dessutom hävdar Grus och Betong att det inte är någon risk att vattentäkten förorenas av den tänkta utökningen.
Nu har miljööverdomstolen bestämt sig för att ta upp överklagan till prövning och vill ha ett nytt uttalande av miljönämnden.
Kommunens hållning verkar lika orubblig som tidigare. Grustäkten är en nyetablering, en kilometer från den tidigare, och det får inte ske inom vattenskyddsområdet. Dessutom har landet en målsättning att gå från naturgrus till bergkross så snart som möjligt, skriver miljötjänstemännen till politikerna i miljönämnden. De väntas stå fast vid sitt nej till grustäkten i dag.

Mer läsning

Annons