Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmbakterien ESBLcarba ökar - Västernorrland väntar på första fallet

Infektioner med tarmbakterien ESBLcarba är ett ännu större bekymmer för vården än MRSA, eftersom det finns ytterst få behandlingsalternativ. Västernorrland, Jämtland och Gotland är ensamma i Sverige om att hittills ha klarat sig.

Annons

Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Landstinget Västernorrland, pekar på att en ökning av MRSA bara är en av många indikatorer på det tilltagande problemet med en resistenutveckling mot antibiotika.

– Under ytan finns det en mängd andra bakterier än stafylokocker som har en mängd andra resistensmekanismer. Det finns ett stort isberg under ytan och MRSA är en av topparna som sticker upp, säger Lars Blad.

En sjuksköterska ger en patient antibiotika.

Tarmbakterien ESBL (extended-spectrum beta-lactamases) och framför allt ESBLcarba anser Blad vara ett ännu större akut problem än MRSA, eftersom ESBLcarba är så kraftigt resistent mot antibiotika. Att bära på bakterien innebär inte att man behöver vara sjuk, men om man blir det kan det vara svårt att få effekt av en antibiotikabehandling.

Läs också: Forskning kan avväpna resistenshotet i Västernorrland

– ESBL har uppstått i andra länder och sen kommer den hit genom vårt turistande och import av olika former. Det är bakterier som ofta inte går att behandla med antibiotika och de ställer också till infektioner, framför allt på sjukhus. -Vi är oerhört oroliga att få ESBLcarba spridda i samhället, säger Lars Blad.

Läs också: Läs också: Mindre antibiotika måste skrivas ut: "Superviktigt att arbeta för det"

Antalet fall av ESBLcarba mer än fördubblades i Sverige mellan 2014 och 2015 från 47 fall till 115, men Västernorrland, Jämtland och Gotland har ännu inte fått något fall.

Läs också: Bristande hygien på länets sjukhus

– De flesta landsting har haft något fall och då är det ofta först patienter som haft direkt sjukvård utomlands i mindre lyckligt lottade länder än oss. De kan komma från något sjukhus i kanske Grekland, Thailand eller Indien. Det kan ibland ge infektioner som är svåra eller rentav omöjliga att behandla, säger Lars Blad.

Mer läsning

Annons