Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxichaufför mordhotad och jagad ur bilen

/
  • Thomas Söderberg kör taxi åt Taxikurir i Sundsvall. Natten mot torsdagen fick han fly ur sin egen bil under mordhot av en passagerare.

I onsdags natt hände det igen. Taxichaufför Thomas Söderberg blev mordhotad under en körning i Sundsvall. Han kastade sig ur bilen och lyckades skaka av sig den våldsamme mannen. — Han var helt galen och skrek att han skulle mörda mig, säger han.

Annons
Det är natt, du är ensam och ett gäng fulla killar hoppar in i bilen. Kanske har de haft en dålig kväll. Fått spö, blivit utslängda från krogen eller själva slagit ned någon och lämnat platsen. Någon kan få för sig att du är polis, att de ska slå sönder bilen \"om du inte får tyst på pipandet\" eller att du vill ta ut betalningen i natura av deras flickvän. Taxichaufför Thomas Söderberg har varit med om det mesta. Senast i onsdags kväll när han fick lämna sin egen bil springande. En våldsam man hade fått för sig att hans flickvän hade hoppat in i en svarttaxi. Under hela resan var mannen hotfull och otrevlig.
Han började slå mot mig redan i bilen så jag slängde mig ur. Mannen tog av sig jackan och gick runt bilen och började vifta med knytnävarna och skrek att han skulle döda mig, säger Thomas Söderberg som lyckades springa ifrån sin förföljare och larma polis.
Dagen efter händelsen är han något skakad men ändå lugn. Det är fjärde gången i år som han blir hotad på arbetstid. När han blev mordhotad i vintras mådde han dåligt en period men valde att jobba direkt efteråt ändå.
Jag trivs bra med mitt jobb och vill inte klaga men händer detta några gånger till så lägger jag av och ser mig om efter något annat, säger han.
Även om säkerheten för taxichauffören är bristande i många bilar så vill han inte att det ska bli som det är i New York där föraren sitter mer eller mindre isolerad från kunderna.
Man vill inte behandla alla kunder som om de vore kriminella. Det ska kunna vara ett öppet samhälle, säger han.
Det är också viktigt att kunden känner sig säker i bilen. Många blandar ihop svarttaxibilar med vanliga taxibilar vilket gör att de seriösa taxibolagen får sämre rykte. Thomas blir besviken när han hör talas om tjejer som inte vågar åka taxi själv för att de har hört om rån och våldtäkter i svarttaxibilar.
Kanske kan det här också påverka folks attityd mot seriösa taxiförare. säger han.


Mer läsning

Annons