Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonförsäljare försökte lura på Britta personuppgifter

Telefonförsäljaren ville sälja uppgifter om 88-åriga Britta Ramqvist - till henne själv. Mannen ringde upp en kväll och sa sig veta allt om hennes födselvikt, längd, skolbetyg och gamla klasskamrater. När Britta ställde en motfråga som han inte kunde svara på la han på luren.

Annons
Britta Ramqvist bor ensam i en lägenhet i centrala Sundsvall. Två gånger om dagen kommer hemtjänsten på besök, annars har hon sällan något sällskap. Mannen som ringde upp en kväll presenterade sig som Fredrik.
Förutom all data från hennes barndom, hade han hennes pass- och deklarationsuppgifter, men när han även började prata om när hon tog körkort blev hon misstänksam.
Jag har ju aldrig haft något körkort. Jag frågade om han även visste när jag var född, men då blev han ställd och sa att han nog hade tagit fel pärm. Sedan la han på luren, förklarar Britta Ramqvist.
Hon upplevde samtalet som mycket obehagligt och vill gärna varna andra för mannens fräckhet.
Jag tänker på mina gamla skolkamrater. Jag vet att några fortfarande är i livet. De som är gamla och dementa är säkert lätta att lura och många som är ensamma blir nog glada när någon ringer.
Britta Ramqvist växte upp på Bremön, där hennes far var lots. När mannen som ringde sa att han också hade vissa uppgifter om hennes födsel kände hon ännu mera tvivel.
Jag är inte född på något sjukhus. När mamma skulle få mig kom barnmorskan ut till Bremön och tog med sig henne in till stan. Jag är alltså född hos en privat barnmorska på Storgatan, säger hon.
En annan Sundsvallsbo som ST varit i kontakt blev också uppringd och erbjuden en sammanställning av uppgifter om honom själv. För 475 kronor skulle dokumenten bli hans.
Konsumentverkets jurist Bertel Rennerfelt har hört talas om den här typen av telefonförsäljning.
Det verkar väldigt suspekt och handlar om ett slags modernt bondfångeri. Den här typen av uppgifter kan man få på egen hand om man vänder sig till rätt instans, säger han.
Bertil Rennerfelt anser att det är oseriöst, även om det i sig inte är olagligt att efterfråga personuppgifter, sammanställa dem och sedan sälja dem till den person de berör.
Troligen skaffar försäljarna sig adresslistor till äldre personer som har svårt för att värja sig i telefonen. Men man ska inte inlåta sig i något resonemang och absolut inte betala ut några pengar i förskott, säger han.

Mer läsning

Annons