Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggarlägret i hamnen töms snart – men romerna stannar: "De kommer bo på gatan"

Tiggarlägret i Sundsvalls hamn ska stängas om några veckor. Rivningen närmar sig men romerna har inga planer på att ge sig av. Många kommer bara att flytta runt på parkeringarna i stan – eller bo på gatan där de tigger.

Annons

Tidigare i år beslutade politikerna i Sundsvalls kommunfullmäktige att tiggarnas läger i Sundsvalls inre hamn ska tömmas. De 70-80 romer som bor där i ett 20-tal husvagnar måste bort.

Läs mer: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

Nu närmar sig sista datum för flytten. Om några veckor, den första oktober, ska lägret vara tomt och husvagnarna bortforslade.

Men ännu så länge har ingenting hänt. Romerna bor kvar som förut och har inte ens fått något officiellt besked av kommunen om att de måste flytta.

– De har fått höra på omvägar, av privatpersoner, att de måste bort. Men kommunen har inte pratat med dem, säger Pirjo Holmström, miljöpartistisk lokalpolitiker som engagerat sig för att hjälpa romerna.

70–80 romer bor fortfarande kvar i lägret i Inre hamnen.  Om några veckor rivs det.

På kommunen hoppas de ansvariga politikerna att romerna ska ge sig av frivilligt, men Pirjo Holmström tror inte att lägret kommer att vara tomt den första oktober.

– En familj har flyttat till Sollefteå men resten, 70- 80 personer, är kvar.

Den första oktober kan polisen tvingas rycka ut för att ta bort dem handgripligen, men några våldsamheter eller vilda protester tror Pirjo Holmström inte att det blir från romernas sida.

– De är medvetna om att de bor där på nåder, så till slut kommer de antagligen att skingras och flytta till andra platser.

Hon tror att rivningen av lägret inte löser problemet för kommunen, man bara flyttar på det. Även om romerna motvilligt ger sig av från inre hamnen kommer de inte att försvinna från stan. Det är inte osannolikt att de bara flyttar ut till någon annan plats, en obebyggd tomt eller en skogsglänta där det så småningom blir ett nytt läger.

– En familj ska åka upp till Umeå där de har släktingar och några kanske återvänder till hemlandet, men de andra stannar väl kvar och bor tills vidare där de sitter och tigger, på järnvägsstationen eller på parkeringar i sina bilar. Polisen kommer få mycket jobb med att flytta på dem så fort de slår läger, säger Pirjo Holmström.

Läs mer: Romerna vill inte flytta

Ledare: Tiggarna är här för att stanna

Pirjo Holmström.

Mer läsning