Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillskott bland veteranbrandbilarna i Sundsvall – "Det spritter i hela kroppen"

I sju års tid har veteranbrandbilen Aron körts runt i Stenstan med guidade turer. Nu får Aron sällskap av ännu en brandbil. "Det är en stor dag för vår brandkårsförening och för Sundsvall. Nu kan vi utöka våra turer", säger Tommy Jansson, ordförande i Sundsvalls brandmän.

Annons

Den anlände från Göteborg på onsdagsmorgonen på ett lastbilsflak. Veteranbrandbilen från 1938 har inte körts på tio år och den har stått och beskådats på ett museum. Nu ska den få komma ut på vägarna igen.

Tommy Jansson välkomnade den nya veteranbrandbilen som anlände från Göteborg på onsdagsmorgonen.

– Vi har letat i flera år och det har varit omöjligt att få tag i en till brandbil. Men förra året fick vi ett mail från Volvo museum i Göteborg om att vi kunde få lägga ett bud, säger Tommy Jansson.

Brandbilen från 1938 har bara körts 700 mil. På den tiden var det i Lidköping som brandmännen ryckte ut med den vid bränder och olyckor.

Det gick igenom hela vägen för föreningen Sundsvalls Brandmän. Nu ska brandbilen, som ännu inte har fått något namn, rustas upp och fixas till innan den kan göra Aron sällskap.

– Det är inte vardag att ett museum släpper en klenod som denna. Det spritter i hela kroppen. Jag är glad för föreningen skull men också för Sundsvall. Jag tror att den kommer att gynna turistnäringen, säger Tommy Jansson.

Brandbilen har inte körts på tio år men nu ska den rustas upp och få komma ut på vägarna igen.

Läs mer: Inga sommarguider på brandbilen - verksamheten är hotad

Idén om guidade turer i veteranbrandbilar har föreningen hittat i Ystad där det finns en liknande verksamhet. Tommy Jansson som tidigare har jobbat inom Räddningstjänsten har kört många guidade turer med Aron under åren. Trots att flera tusen personer har åkt med har det inte alltid varit enkelt att bedriva verksamheten.

– Det står i de gamla typintygen på de här gamla brandbilarna att det får vara två passagerare och tolv manskapsplatser. Det betyder dock inte att att man bara fick åka två stycken med den. Det där förstår varken polisen eller transportstyrelsen. Men i fjol fick vi trots allt via fullmäktige ett godkännande för Aron att köra omkring i Sundsvall, säger Tommy Jansson.

Läs mer: Enkelriktat kan stoppa brandbilen

Den nya bilen har bara gått 700 mil i tjänst och på den tiden när den användes var hemmaorten Lidköping.

– Det är träget arbete bakom det här. Den nya brandbilen kanske inte kommer att köras så mycket i sommar, men förhoppningsvis kan den vara med på något evenemang i september, säger Tommy Jansson.

Läs mer: Tiotusentals människor firade nationaldagen i Sundsvall – arrangören: "Största firandet i Sverige"

Nu får Aron sällskap på de guidade turerna med veteranbrandbilar i Stenstan.

Mer läsning