Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerhus tas ner och byggs upp igen

/
  • Blir som förr. Det drygt 100 år gamla huset ska flyttas tre mil. Allt material ska återanvändas när det uppförs på nytt, ner till minsta lilla spik. ”Det är inte vanligt att man hittar ett gammalt hus komplett med alla delar, det kommer att bli återskapat som det var”, säger Tomas Nylander på Gröna Fastigheter som utför jobbet.  Foto: Sofia Roström Andersson
  • Detaljer. I huset fanns två kakelugnar och en vedspis. De kommer naturligtvis att flyttas med och kommer i framtiden att kunna användas av de nya husägarna.
  • Flyttklart. Här ligger majoriteten av delarna till taket, allt har delats upp, buntats ihop och märkts för att taket ska bli precis som det var förut.Foto: Sofia Roström Andersson
  • Mödosamt arbete. Tomas Nylander som driver Gröna Fastigheter jobbar med att restaurera och reparera gamla byggnader. Han säger att det krävs tålamod för att göra det. I pärmen på bilden finns mängder med ritningar där han skrivit in vilken del som ska vara var. Delarna i sin tur har också märkts med bokstäver och siffror.Foto: Sofia Roström Andersson

Det uppfördes i Östansjö 1899 – nu ska det gamla timmerhuset tas ner och byggas upp igen i Nedansjö.
Bakom flytten ligger ett gediget jobb.
– Egentligen är det ett jättestort omärkt pussel, säger Tomas Nylander på Gröna fastigheter.

Annons

Märkningar från både en murare och en målare skvallrar om husets ålder, det 154 kvadratmeter stora huset har haft ett långt liv.

Men ännu är det inte slut.

Ett par i Nedansjö har köpt det och anlitat Tomas Nylander för flyttjobbet.

Han säger att det är relativt vanligt att äldre hus köps och att man flyttar stommen och återuppför den.

Det unika i det här projektet är att allt ska med. Alla delar ska hållas intakta. Grunden som består av stenblock kommer att vara densamma. Innerdörrar, karmar, dörrfoder, golvplank och takplank, till och med spikarna ska flyttas de dryga tre milen från Östansjö, väster om Lucksta till Nedansjö vid Stödesjön, för att användas igen.

– Vi ska plocka ner det och sätta upp det precis som det står här. Det svåra är att det är rätt många bitar på ett hus, säger Tomas Nylander.

Allt anpassas

När huset nu byggs upp igen måste allt anpassas till hur det ser ut där det står i dag.

– Man måste få med sig samma fel som huset har. I vanliga fall bygger man ju rakt och rätt, men här kanske man till exempel måste bygga grunden lite sned för att golven inte ska luta.

Han jämför projektet med ett pussel och säger att det är som att ha tusen bitar med bara blå himmel som motiv. Därför måste han innan huset tas ner märka varje del.

– Varje bit har sin unika plats, det går inte att lägga fel eller att spegelvända dem. Ju noggrannare man är nu, desto lättare går det sedan. Det gäller att ta det piano, säger Tomas Nylander.

Ett annat sätt att bygga

I sitt företag utför han reparationer och restaurerar gamla byggnader och säger att han inte alltid kan använda de nyaste teknikerna.

– Du måste ju anpassa arbetsmetoder och teknik till den som användes då, det är ett helt annat sätt att bygga på.

– Du klarar dig med fyra saker; såg, yxa, någon typ av slägga och något att borra med. Det som är så fascinerande är att man med det kunde bygga hus som vi fortfarande tycker är vackra.

Rivningsarbetet har pågått i tre veckor och väntas ta runt en vecka till. Tomas Nylander vet inte hur lång tid det kommer att ta innan huset står helt färdigt, men säger att stommarna går rätt fort att sätta upp och att taket ska vara på innan vintern.

Annons