Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå i topp med lika lön för lika jobb

/
  • Carina Holmén och Lars Zätterqvist jobbar båda åt kultur- och teknikförvaltningen. Skillnader i lön dem emellan ska inte bero på tidigare slentrian och könstänkande, enligt Timrås nya lönesättning.

Timrå intar en av de främsta placeringarna bland landets kommuner när det gäller att komma tillrätta med löneskillnader som beror på kön eller andra diskriminerande orsaker.Det visar en jämförelse som Rapport gjort. Bra betyg får även övriga kommuner i Västernorrland, som alla vidtagit åtgärder när man hittat omotiverade löneskillnader.

Annons
Timrå har gjort sin kartläggning under drygt två år. Nu har man ett system som innebär att man infört tolv nivåer, "boxar" där varje yrke och arbetstagare "viktats". Man har poängbedömts inom en rad olika avsnitt där utbildning, erfarenhet, ledarkompetens, ansvar, social kompetens och annat vägts in.
Det är mellan 180 och 190 olika yrken som vi grupperat på det sättet. Sedan har bedömningar gjorts av varje enskild arbetstagare. Vi har gjort jobbet tillsammans med flera andra arbetsgivare, bland annat storföretaget Norsk Hydro, under överinseende av Jämo. Facken har också kontinuerligt fått information och inte haft några kraftiga invändningar mot våra resultat, berättar Stig Fagerström, kommunchef i Timrå.
Utvärderingen och åtgärderna hade kunnat gå snabbare om det inte varit för den stora organisationsförändring som gjordes när kulturförvaltningen och de tekniska förvaltningarna slogs ihop.
Som exempel på vad viktningen lett till i Timrå nämner Stig Fagerström skolpsykologen, som fick ett rejält lönelyft och fick sin tjänst jämförbar med biträdande rektorernas.
Inom varje box finns utrymmer för viss lönespridning. Inom box 1 återfinns exempelvis badbiträden och lokalvårdare. Där är minimilönen 15 000 i månaden.
Lokalvårdarna har en medianlön på 16 081 kronor för år 2004. Det är den län som delar gruppen i två hälfter, hälften ligger över, hälften under.

Mer läsning

Annons