Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotals miljoner upp i rök - brandrea i dag

Den ekonomiska skadan i kvarteret Lyckan räknas i tiotals miljoner, men exakt hur många vet inte Norrvidden förrän tidigast till veckan. Fredagen ägnades åt att säkra byggnaden så tekniker och hyresgäster skulle kunna ta sig in utan risk. Och i dag är det brandrea i Världshuset.

Annons
Det berättade Norrviddens vd Peter Andersson på fredagseftermiddagen.
Själva räddningsarbetet var då avslutat, men brandmän fanns i beredskap för att angripa de undangömda glödbränder som då fortfarande hittades.
Vi har börjat processen för att få igång den byggnadstekniska undersökningen. Men först gäller det att säkerställa fastigheten och undanröja alla risker, säger Peter Andersson.
Bland annat har man tvingats riva några skorstenar som annars hade kunnat störta in okontrollerat. Men ännu återstår en hel del säkerhetsarbete innan arbetet kan starta på allvar.
En grupp av statiker och byggtekniker började på eftermiddagen jobbet med att bedöma husets hållfasthet.
Vi måste först veta hur resterna håller ihop, utvändigt och invändigt. Först därefter kan mer folk gå in, som exempelvis hyresgäster som vill hämta prylar.
Då kan också teknikerna börja skissa på vad som kan och måste göras åt huset, eller om det är bortom räddning. Och först någon gång nästa vecka tror sig Norrvidden kunna göra en någorlunda vetenskaplig beräkning av den ekonomiska skadan.
Polisens tekniker räknar med att börja brandorsaksutredningen på måndag. Då kanske vi får besked om den överhettade diskmaskin som vållade problem kvällen innan branden.
I dag hålls stor realisation även i Världshusets västra del, och rökskadade varor säljs ut. Undantagna är butikerna Duka, Jack & Jones, Glitter, Hemtex och JamJam som alla drabbats extra hårt av branden.


Mer läsning

Annons