Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagssoppa med stjärnkocksstatus

/
  • Ordspråket: ju fler kockar desto sämre soppa stämmer inte här. Kurt Weid och Kristian Andreasson hjälps åt att koka en riktigt god soppa.
  • Kurt Weids pytt på lumaconipasta med ostronskivling, stekt rimmad oxbringa och kall senapssås.
  • Tarja Forsgren smakar på Kurts tisdagssoppa. Den får väl godkänt.
  • Katarina Fröjd från Folktandvården uppskattar stjärnkockens kokkonster.
  • Så här ser Kurts tisdagssoppa ut
  • Kockarna Kurt Weid och Kristian Andreasson arbetar medan Torbjörn Wiklund och kökschefen Joakim Eriksson tittar på.
  • Stjärnkocken Kurt Weid besöker Anemonens produktionskök.

Det är inte vilken dag som helst i Anemonens kök på Alnö. En stjärnkock, Kurt Weid, är på besök. Kurt Weids medverkan i köket är priset kökschefen Joakim Eriksson vann i en tävling.

Annons
Bland kokkärlen som tillsammans kan rymma 1 000 liter soppa står de två och samtalar om Kurts tisdagssoppa som är under tillagning.
Kurt Weid talar sig varm för korngryn.
I stället för att importera bulgur och couscous kan vi äta korngryn. De är nyttigare för de har fibrerna kvar. De behöver inte fraktas långt heller.
Tisdagssoppan innehåller korngryn, rotsaker, kalvbuljong, tärningar av bayonneskinka, shiitakesvamp, grädde, pressad och riven citron samt färska örter.
Efter omrörningar då och då med en slev stor som en paddel och lite utspädning direkt från vattenkranen är det dags att tillsätta kryddorna. Det måste vara svårt att krydda 50 portioner soppa. Kryddningen sker direkt ur en vidöppen tetrapack.
Det är inte alls svårt att krydda. Det sitter här, säger Joakim Eriksson och pekar på sin ryggrad.
Och nej, vi har aldrig tappat hela kryddburken. I alla fall inte som vi skulle erkänna, tillägger han och ler.
Provsmakningen av soppan bland kökspersonalen ger toppbetyg.
Kurt Weid har en lång meritlista. Det var han som startade kocklandslaget och ledde det under åtta år. Han har fått många fina utmärkelser, bland annat Tore Wretmans hedersmedalj, Årets Werner och Gastronomiska akademiens guldmedalj. Han är också internationellt prisad.
Beträffande personalen på Anemonen och andra liknande storkök anser han att den har ett oförtjänt lite uppmärksammat yrke. Krogkockarna som inte har samma ekonomiska begränsningar blir ofta uppmärksammade av media. Men de som gör den mest beundransvärda insatsen, som i vissa kommuner måste trolla fram en god och näringsrik skolmåltid för fem kronor och 20 öre får arbeta i det fördolda.
Kurt Weid tycker att utbildningen borde vara densamma för storkök och krogkök. Då skulle storkökspersonalen få ett bättre rykte. Som det är nu är utbildningarna skilda åt.
Intill Kurt Weid står hans medhjälpare Torbjörn Wiklund och vänder på en pastapytt med en sopskyffelliknande stekspade. Ska man benämna den blivande rätten med finess heter den Pytt på Lumaconipasta med ostronskivling, stekt rimmad oxbringa och kall senapssås.
Pytten innehåller pasta, röd lök, majskorn, små ärter, ostronskivling, rosmarinsalt, peppar, riven muskot och bladpersilja. Såsen är gjord på crème fraiche och kesella med två sorters senap, gräslök och salt.
Gästerna, pensionärer och folk som jobbar i närheten, börjar strömma in till matsalen och ser lite förvånade ut över ett stort pressuppbåd som väntar på att få höra deras reaktion på de stjärnkockstillagade måltiderna.
Hans Lisstdaniels arbetar med försäkringar. Han brukar äta på Anemonen en gång i veckan. I dag valde han Kurts tisdagssoppa i stället för den traditionella ärtsoppan.
Jättegott, är hans omdöme.
Katarina Fröjd som kommer från Folktandvården intill har valt pastapytten.
- Va kul, säger hon när hon hör att restaurangköket har besök av en stjärnkock.
Pytten tilltalar Katarina Fröjds smaklökar.
Det var gott. Det smakar annorlunda.

Mer läsning

Annons