Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän laddar för gatufest

/
  • Lugn inför gatufesten. Fältassistenten Martina Söder i Sundsvall vet efter några år hur gruppens arbete ska läggas upp. I år får de hjälp från fyra andra kommuner.

Kanske är det musiken som lockar. I vart fall arbetar en stor grupp kommunala tjänstemän extra under gatufesten i Sundsvall. De ska hålla ordning på ljud, mat, öl och ungdomar som dricker för mycket.

Annons
Martina Näslund är fältassistent. Hon är en av många socialsekreterare som kommer att arbeta på festdagarna onsdag till lördag.
Vi känner oss lugna, det är roligt att jobba då, mycket folk i rörelse och de flesta är glada, säger hon.
Förutom gruppen fältassistenter från Sundsvall kommer tio socialsekreterare från kommunen och några från Härnösand, Timrå, Nordanstig och Östersund att vara på plats. Ett nytt samarbete som Martina Näslund gillar.
Det är bra att ha dem här eftersom det kommer folk från många håll till gatufesten, säger hon.
Nytt sedan förra året är också att alla drar på sig svarta västar med \"socialtjänsten\" i tydlig text.
Det är viktigt bland annat för ordningsvakterna som vet vem de ska vända sig till, säger Martina Näslund.
Socialarbetarna har uppgiften att hålla koll på alla ungdomar mellan 13 och 18 år. När någon har druckit för mycket är det de som ringer föräldrar eller sjukhus och ordnar skjuts från festen.
Fredagen är den jobbigaste kvällen, då kan vi få ta hand om ett tiotal unga. Men de allra flesta sköter sig bra, säger hon.
Den besökare över 18 år som fått i sig för mycket, blir ett fall för polisen.
Miljökontoret står för den andra delen av kommunens arbete på gatufesten. Två miljöinspektörer arbetar med matkontroll. I går var de på torget för den stora genomgången tillsammans med socialtjänst, räddningstjänst och polis.
Vi kontrollerade allt, väldigt handfast. Att vatten är framdraget, att kylar och frysar håller rätt temperatur och att serveringarna ser ut som i ansökan, säger Yvonne Sellstedt.
Ett av de stora matställena, Tomas Brolins \"Undici\" hade problem att få klartecken. Ännu på eftermiddagen i går fanns ingen ström till restaurangen.
Men det är fixarmänniskor som jobbar med sånt här, det brukar ordna sig, säger Yvonne Sellstedt.
Under gatufesten tar miljökontoret ett antal stickprover på maträtterna. Resultatet blir inte klart förrän efter festdagarna.
Miljöinspektören Magnus Harne står för kontrollen av ljudnivåer.
Jag mäter ljudet under onsdagen och en av betaldagarna. Om det visar sig vara för starkt säger jag till och då brukar de dra ner, säger han.
Gränserna för ljudet ligger ändå mycket högt. För vuxenmusik tillåts 100 dB(A) i medeltal under en längre tid. För enstaka ljudtoppar gäller 115 dB(A). På arrangemang för barn får det högst vara 90 dB(A).

Fakta/ Sundsvalls kommun och gatufesten
Socialsekreterare från Sundsvall, Timrå, Nordanstig, Hänösand och Östersund. Uppgift: Att ta hand om alla unga upp till 18 år som druckit för mycket.
Alkoholhandläggare. Uppgift: Kolla att serveringen av öl följer bestämmelserna och att all försäljning redovisas.
Miljöinspektörer. Uppgift: Att kontrollera matens kvalité och att hålla koll på att ljudnivåerna från musiken inte överstiger tillåtna värden.

Mer läsning

Annons