Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppolitikern om hemlösheten i Sundsvall: “Vuxna människor har ett eget ansvar”

Tidigare har vi rapporterat om Elinoré Haglund som varit hemlös i över fyra år, trots fast anställning. Nu svarar ansvarig politiker Malin Larsson (S) på uppgifterna i reportaget. “Vi har brustit”, säger hon.

Annons

Bakgrund:Elinoré hemlös i över fyra år – trots fast jobb: ”Det här är inget värdigt liv”.

Sundsvalls kommun är underkända på flera viktiga punkter i Socialstyrelsens senaste rapport om hemlöshet. Det finns ingen övergripande plan mot problemet och ingen överenskommelse med bostadsföretag eller hyresvärdar. Det finns inte heller några rutiner för att förhindra att barnfamiljer vräks.

Enligt lag är det kommunerna, genom socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret för att motverka hemlöshet och säkerställa ”en skälig levnadsstandard” för invånarna. Det är sedan upp till varje kommun att tolka vad det egentligen innebär, men Socialstyrelsen räknar där in tak över huvudet.

Malin Larsson (S)​ är socialnämndens ordförande och har därmed det högsta ansvaret för problemet.

– Vi har satt höga mål när det gäller hemlösheten i Sundsvall och vi vill se en nolltolerans. Ett arbete med kommunala bostadsbolag har påbörjats för att i ett tidigt skede göra hembesök och arbeta förebyggande för att hjälpa dessa personer, säger hon.

Vad tycker du om att kommunen inte har någon övergripande plan mot hemlöshet?

– Det vågar jag inte svara på. Men vi har många idéer. Bland annat om att ingripa i ett tidigt skede för att förhindra hemlöshet.

Är det en skälig levnadsstandard att sova på toaletter och på stora scenen?

– Nej, absolut inte. Tak över huvudet tycker vi är en skälig levnadsnivå. Jag är övertygad om att hon får hjälp om hon har vänt sig till oss. Om hon hade haft ett hembesök av oss tidigt så kanske det här inte hade hänt, men där har vi ju brustit, säger hon.

Läs också: Samhällets utsatta bjöds på påsklunch i EFS-kyrkan

Enligt Socialstyrelsen har Elinoré Haglunds utredning om hyresgaranti tagit för lång tid. Malin Larsson menar att de i så fall har rätt och att hon inte inte kommentera det ytterligare på grund av sekretess.

Vad har du att säga till Elinoré och alla andra hemlösa i Sundsvall?

– Att man kan vända sig till både bostadsbolag och kommunen för hjälp, men också att göra det man kan själv. Man får ju inte glömma att vuxna människor också har ett eget ansvar, säger hon.

Elinorés första år som hemlös spenderade hon i sitt tält utanför Granlo.

Men någon hjälp ​har hon inte fått på över fyra år och utredningen är fortfarande inte klar. Malin Larsson menar att den här frågan hamnat mellan stolarna efter en omorganisering i kommunen, men att man hoppas kunna nå en nolltolerans mot hemlöshet i framtiden. När det blir vet hon inte.

För Elinoré Haglund fortsätter det dagliga sökandet efter en tillfällig sovplats, utan några klara besked från Sundsvalls makthavare.

Mer läsning