Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torghandlare lyser med sin frånvaro på torget

/

Det går tungt för torghandeln i Sundsvall.

Endast tre handlare finns på torget.

– Vi är besvikna på kommunen, vi får inget stöd, säger Marie Häggström.

Annons

Det är dan före dopparedan och på torget i Sundsvall finns tre tappra torghandlare som försöker sälja sina varor: Häggströms blommor, Nerinder Sharma och Häggby Gård.

Häggströms blommor har stått på torget under 37 år och Nerinder Sharma 20 år. Båda handlarna är överens om att det är ett dåligt år för deras verksamhet.

– Så här dåligt har jag aldrig varit med om att det är. Jag har märkt att det går sämre och sämre för varje år, men i år är det ett katastrofår. Jag blev vald till årets handlare i Timrå 2012 och jag vet att jag kan min bransch, men jag funderar på att sluta komma till Sundsvall. Det är inte värt det, säger Sharma.

En av anledningarna till att det är dålig julrusch för torghandlarna tror Marie Häggström är konkurrensen från Birsta:

– Alla åker till Birsta för att det är praktiskt. Det är gratis parkeringar, det är nära till toaletter och ett amningsrum. Vi har försökt få kommunen att lyssna på oss, men det händer ingenting. Titta runt torget, det är inte direkt juligt.

Håkan Häggdin som äger Häggby Gård kan inte uttala sig om det är dålig försäljning i år. För honom är det premiär att stå på torget i Sundsvall.

Erland Solander (M), ordförande för stadsbyggnadsnämnden, kände inte till besvikelsen från torghandlarna.

– Det här är nytt för mig. Det har jag inte hört från torghandeln. Vi är mitt uppe i ett förändringsarbete och jobbar med ett projekt som heter Sundsvalls vardagsrum. Det går ut på att se över hur vi kan utveckla Stenstan till att bli mer attraktiv och lättillgänglig, säger Solander och fortsätter.

– Där ingår även att se över torghandeln. Jag tycker att de ska höra av sig till mig eller projektledaren Stefan Näslund med synpunkter. Vad gäller parkeringar har det blivit bättre än tidigare. Från och med 1 mars 2011 är det fri parkering efter 16:00 vardagar och helger i vissa delar av Stenstan.

Annons