Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totalstopp på ensamkommande flyktingungdomar: "Vi har inte fått några nya sedan januari"

Artikel 1 av 2
Ett år sedan flyktingströmmen
Visa alla artiklar

I november fick kommunerna i panik hyra platser i andra kommuner för att få plats med alla ensamkommande barn och ungdomar. Efter skärpningen i asylreglerna har nästan inga alls kommit till länet.

Annons

I fjol: Nu flyttar flyktingar in i kommunens gymnastiksalar

2015 mer än fördubblades antalet asylansökningar jämfört med året innan. Men i november kom vändningen efter en skärpning i asylpolitiken. Regeringen och riksdagen fattade beslut om bland annat tillfälliga gränskontroller, skärpta regler kring anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd. Sedan dess har ansökningarna halverats.

Sundsvalls kommun har märkt det främst genom att tillströmningen av ensamkommande ungdomar inte bara har minskat, den har upphört.

Vi har inte fått någon ny ungdom sedan den 4:e januari. Som det ser ut i nuläget så kommer det ingen alls i år heller, säger Christina Nordkvist, chef för ensamkommandeenheten på Socialtjänsten i Sundsvall.

Läs också: Fränsta IK gör bred satsning på ensamkommande flyktingbarn

Men det beror inte på att flyktingströmmen minskat, bara på att fler väljer andra länder, som var regeringens syfte med skärpningen av reglerna. Att skapa andrum.

– Det beror på de åtgärder som vår riksdag och regering har fattat beslut om. Det beror också på den tilldelning som migrationsverket och länsstyrelsen gjort, säger Christina Nordkvist.

Sollefteå kommun har fått tre ensamkommande i år, men det kan jämföras med cirka sju i veckan innan november i fjol.

Sundsvalls kommun som har haft över tre hundra ensamkommande barn och ungdomar har inte tilldelats några alls i år.

Christina Nordkvist, enhetschef ensamkommande, socialtjänsten Sundsvall

– Det stämmer, Sundsvall har tagit emot de ensamkommande de ska och får inga i år, säger Anneli Von Wachenfelt, utvecklare integration på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Läs också: Musa Keita om misstron mot ensamkommande: "Alla ska inte dras över en kam"

Det betyder att antalet ensamkommande ungdomar som Sundsvall har ansvar för minskar, eftersom det varje månad är ungdomar som fyller 18.

– Bara i sommar när jag varit ledig är det ett tjugotal som fyllt 18 och fallit ut från kategorin ensamkommande, säger Christina Nordkvist.

Men det innebär inte att man har färre ungdomar på boendena. Tvärtom så passar kommunen på att ta hem de ungdomar som varit placerade i andra kommuner. De som kommunen tidigare inte har haft plats för.

– Vi har tagit hem flera ungdomar i sommar och vi kommer att ta hem fler i höst. Men alla kommer vi inte att kunna ta hem. I de fall det finns ett större vårdbehov som vi inte kan fylla här i kommunen så får de bo kvar, säger hon.

Alla artiklar i
Ett år sedan flyktingströmmen