Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travtränare riskerar att bryta mot ny lag

/
  • Den nya djuskyddslagen ställer till det får många travtränare(Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln).

Minst fyra av Bergsåkers 23 travtränare riskerar att hamna inför tingsrätten för brott mot djurskyddslagen. – Det är förkastligt och något som jag hoppas vi kan undvika, säger Johan Sundberg vd för Bergsåkerstravet

Annons
För de fyra tränarna knutna till Bergsåkerstravet har läget den senaste veckan blivit akut. De har trots flera påminnelser och uppmaningar inte kommit in med godtagbara eller fullständiga ansökningar för att få sina verksamheter godkända.
Gunilla Ekberg djurskyddsinspektör i kommunen är inte nådig i sin kritik av tränarna.
Jag trodde inte att de var så dåliga och har därför avslutat fallen, berättar hon.
Konkret betyder avslutet av ärendet att tränarna nu har 14 dagar på sig att agera. Händer inget är det troligt att ärendena kommer att lämnas över till åklagare och brottsrubriceringen mot de misstänkta kommer att bli brott mot djurskyddslagen.
Det är naturligtvis inte bra om det blir så, säger Johan Sundberg.
Trots att de fyra
Fälls tränarna i domstolen kan det få ytterligare allvarliga konsekvenser. Det blir då STC som får avgöra om brott mot djurskyddslagen är förenligt med personernas verksamhet och därmed om de i framtiden bör ha licens som tränare.
Agerandet med de fyra ska dock bara ses som de första av ett större antal. Även flera av de övriga tränarna har varit nästan lika dåliga med att fullgöra sina skyldigheter och kan därmed också riskera att hamna i domstolen
Blanketterna som tränarna ska fylla i och frågorna som de ska besvara är enligt henne av det mycket enkla slaget.
Den uppfattningen delar inte vi, säger Johan Sundberg.
Enligt honom är de tränarna mycket duktiga med att ha hand om djur. Lika bra är de däremot inte enligt honom att sköta pappersexercisen.
Det är inte bara tränarna som har det besvärligt. Även Bergsåkerstravet själva har inte fått sin verksamhet godkända. Här har bland annat banan fått anmärkningar på att ventilationen i stallarna inte är tillräckligt bra.
Det är hennes akilleshäl och här har vi en annan åsikt än djurskyddsinspektören, hävdar Johan Sundberg.
Banan har därför vänt sig till länsstyrelsen för får saken prövad
Det är en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet för 10,5 månad sedan som har ställt till det för många travtränare.
De nya bestämmelserna innebär att alla som har fyra inhyrda hästar som de tar betalt för eller tio egna hästar i verksamheten är tillståndspliktiga och ska uppfylla vissa kriterier för att få bedriva verksamhet med djur. Det är miljökontoret i berörda kommuner som ska kontrollera att lagen efterlevs.
Trots att informationen om nymodigheterna lämnades vid en tränarträff redan vid årsskiftet har det gått trögt med få in de nödvändiga ansökningarna.
Det är beklagligt men tränarna är egna företagare och måste sköta det här själva, påstår Johan Sundberg.


.

Mer läsning

Annons