Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredubbla böter för korridorvård

/

Nu har Arbetsmiljöverket bestämt sig. Myndigheten slår till med 100 000 kronor i böter varje gång en patientsäng placeras på fel sätt.

Annons
Den svidande höjningen drabbar enbart avdelning nio vid Sundsvalls sjukhus. Där kommer vitesbeloppet att tredubblas enligt verkets beslut. På andra håll gäller samma belopp som tidigare, 30 000 kronor.
\"Majoriteten av anmälningar gäller medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus och särskilt avdelning nio\" förklarar myndigheten.
Förbudet mot att placera sängar utan tillräckligt mycket utrymme runt om, gäller alla sjukhus i länet. Landstinget har redan i ett antal fall tvingats betala för brott mot korridorförbudet.
Men arbetsmiljöverket anser att sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik klarat av att ändra sina rutiner för att undvika korridorvård.
I Sundsvall hittar dock inspektörerna fortfarande felaktigt placerade sängar som anses vara ett hot mot arbetsmiljön. Därför skärps den ekonomiska pressen på förvaltningen i Härnösand-Medelpad som drabbas av det högre vitesbeloppet.
Arbetsmiljöverkets beslut kan överklagas till regeringen.

Mer läsning

Annons