Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropisk natt i helgen

Det var tropisk värme under natten mot söndag i Sundsvallsområdet. Något som är mycket sällsynt. Lägsta temperaturen mättes upp av SMHI i Råstabacken i närheten av Birsta. där var det som längst 21,5 grader under natten.

Annons

Lördagen var årets hittills varmaste dag, enligt SMHI:s mätningar. Stora delar av landet hade runt 30 grader eller mer under dagen.

– Det är bra sommarväder får man säga, tycker Peo Ganerlöv, meteorolog på SMHI till TT.

Den högsta uppmätta temperaturen i landet under lördagen hade Såtenäs i Götaland och Forse utanför Sollefteå där termometrarna visade 32,1 grader Celsius. Men det är ändå en bit kvar till alla tiders julirekordvärme i Ultuna 1933, då 38 grader uppmättes.

Värmen ville inte ge med sig ens på natten. I Söderhamn och Sundsvall gick temperaturen aldrig under 20,0 grader, vilket definieras som tropisk natt. Ett fenomen som inte inträffar alltför ofta.

– Det är mycket ovanligt att en tropisk natt inträffar i Sverige, säger Emelie Karlsson, på SMHI i Sundsvall. Det händer inte ens varje år. Och det är ännu ovanligare att det inträffar i Norrland.

Det norrländska nattemperaturrekordet är 22 grader och det uppmättes i Luleå 1972. Så det var bara en halv grad från rekordet under lördagsnatten. Emelie Karlsson betonar dock att det kan ha funnits platser i länet där det varit varmare.

– Vi har inte mätare över allt, säger hon.

På Midlanda mättes den lägsta temperaturen ner till 17 grader. Skillnaden beror enligt Emelie Karlsson på att mätaren vid Råstabacken ligger på ett berg.

– Nu var det en kombination av väldigt varm luft över landet och strålande sol hela dagen som hjälpte temperaturen upp, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till TT.

Den varmaste natten hittills i Sverige inträffade på Kullen i Skåne den 10 augusti 1975, då 23,7 grader uppmättes.

Under söndagen höll värmen i sig med temperaturer upp emot 30 grader. Den kommande veckan spås temperaturerna falla något till mellan 20–25 grader. Men till nästa helg kan den riktigt heta värmen återkomma med temperaturer runt 30-strecket.

Annons