Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff tid väntar för både far och son

5-årige Trixy tar dagligen medicin mot pollenallergin. Hans pappa Magnus Lampell hoppas bli besvärsfri med hjälp av sprutor, men det tar tid. Nu börjar en besvärlig tid för dem båda.

Annons
Magnus Lampell håller koll på pollenprognoserna via Internet, och medicinförrådet är välfyllt.
Han har haft sin allergi sedan barndomen.
Kompisarna kunde fortsätta leka medan jag kanske måste gå och skölja ansiktet med kallvatten och lägga mig och vila, minns han.
Hans 5-årige son Trixy lider också av astma och allergi.
I en väska som följer honom till förskolan finns en bok med anteckningar om vad som gäller. Dessutom finns nässpray, flytande medicin, cortisonspray, hudsalva, akutpiller för astman och ögondroppar bland annat.
Men jag vill inte ta ögondroppar. Det är otäckt; det svider, säger Trixy.
Medicinerna och sprayerna är däremot inga problem.
Hans pappa betonar att det är viktigt att ta medlen i tid för att förebygga besvären. Man tjänar inget på att vänta tills läget blir akut.
Magnus har själv testat otaliga mediciner genom åren.
Nu genomgår han en \"allergivaccination\". Under tre års tid utsätts han via injektioner långsamt för allt större doser av de ämnen han inte tål, gräs- och björkpollen.
Metoden kallas hyposensibilisering, och används ibland för personer med mycket svår allergi. Vissa blir helt problemfria.
Jag har höga förväntningar på det här, säger Magnus, som började ta sprutorna för ett år sedan och som nu upplever den bästa våren på många år.
Men smakar det så kostar det. Dels måste han betala flera tusen kronor själv. Dels måste han flera gånger i månaden till sjukhuset och ta sprutorna, även om det blir glesare mellan gångerna.
För Trixy är det i stället flytande medicin som gäller varje dag under pollensäsongen. Han använder gärna en plastspruta som är till för att hjälpa föräldrar ge medicin till små barn. Men Trixy tar vant sin dos själv.
Jag vill också ha spruta, ropar treårige lillebror Johannes avundsjukt.
Han får saft i sin. Han har nämligen inte visat några tecken på besvär.
Pappa Magnus hoppas att det så ska förbli, och att Trixys allergi ska växa bort.
Han minns bland annat hur jobbig allergin kändes när han själv var i tonåren.
Näsan och fötterna var stora, och jämt var man lite snuvig. Det var inte kul.

Mer läsning

Annons