Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullen får beslagta internetsprit

Det är rätt av tullen att beslagta internetsprit. Det slår Högsta domstolen slår fast i ett vägledande beslut. Trots det kommer tullens beslag av 20 pallar sprit i Sundsvall knappast att förverkas.

Annons
Högsta domstolen har beslutat att det är rätt av tullen att beslagta alkohol som importeras till Sverige för försäljning. Ett vinbeslag i Göteborg 2001 har prövats och i beslutet skriver Högsta domstolen att det skäligen kan antas att vinet kommer att förklaras förverkat på grund av brott.
Det innebär att man gått på tullens linje. Det är rätt att ta alkoholen i beslag och det är inte heller fel att ha den i beslag, säger tullåklagare Johan Landstedt.
Men han tror inte att de 20 lastpallar internetsprit som beslagtogs i Sundsvall i början av juli kommer att förverkas.
Jag skulle tro att ingenting händer med det som tagits i beslag fram till att EG-domstolen lämnat ett förhandsavgörande i frågan. Högsta domstolen vet ju inte om den nuvarande svenska lagstiftningen kommer att stå kvar, säger Johan Landstedt.
Speditionsfirman Locadi är knutna till flera företag som säljer sprit via internet. Leveransen som stoppades i början av juli var alkohol som var på väg till beställare i Norrland via Locadis sorteringscentral i Birsta.
Jag ser egentligen ingenting nytt i det här beslutet, säger advokat Ola Wiklund som företräder Locadi.
Enligt honom kommer varken Locadi eller föreningen Grupptalan för privatimport inom EU att agera annorlunda än man gjort tidigare.
Högsta domstolen är inte slutinstans i det här fallet och min uppfattning är att de just nu bara sitter stilla i båten. Om de skulle ha tagit ett annat beslut i dagsläget skulle hela monopolet med systembolaget falla. Det beslutet törs man inte ta så istället väntar de till dess att EG-domstolen ger sitt besked, säger Ola Wiklund.
Men så länge det är rätt av tullen att göra beslag kan inte kunder som köper importsprit känna sig säkra på att få sina leveranser. Frågan är om den svenska lagstiftningen står i överensstämmelse med EG-rättsliga regler.
Annars kommer svenska staten att få ett enormt skadeståndsansvar på sig, säger Ola Wiklund.

Mer läsning

Annons