Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals fler bilar på Sundsvallsbron – därför ökar trafiken

Trafiken på Sundsvallsbron har under perioden februari till maj ökat med 15 procent på ett år. Det visar färsk statistik från Trafikverket. "Sannolikt är det så att de som har kortare väg genom att åka över bron verkligen gör det nu", säger Christer Karlsson, Trafikverket.

Annons

Läs mer: 49 procent fler kör på Sundsvallsbron

Trafikverket har mätt trafiken på Sundsvallsbron från måndag till söndag under februari till maj under 2015 och 2016. Siffrorna visar på en klar ökning på ett år.

Under våren 2015 var siffran 8600 bilar/dygn mot årets 10 000, en ökning på 1400 bilar varje dygn.

– När vi gjorde mätningen i fjol var bron och broavgiften ny. Vi märkte redan då att de som valt bort bron på grund av broavgiften till stora delar hade återvänt i slutet maj. När vi kollar det nu så stämmer det i år också,säger Christer Karlsson, strategisk planerare på Trafikverket.

Är ni förvånade över utvecklingen?

– Nej, det är vi inte. Vi hade förväntat oss att det skulle komma en återhämtning efter minskningen i samband med avgiften.

Vad drar ni för slutsatser?

– Sannolikt har de som har anledning att åka över bron eller genom stan valt att göra detta nu. Det har att göra med start och målpunkter och vad som ärnärmaste vägen eller kortaste tid.

Läs mer: Många nobbar broavgift

I mätningen har Trafikverket valt att redovisa siffror måndag till söndag och inte bara vardagsdygnet.

– Siffrorna blir därmed något lägre. Under helgerna är trafiken på Sundsvallsbron och andra vägar medarbetspendling lägre, vilket drar ner statstiken, säger Karlsson.

Dygnstrafiken har ökat med 1400 bilar per dygn på Sundsvallsbron under våren 2016.

För ett drygt år sedan kunde ST berätta om att trafikökningen var 49 procent på Sundsvallsbron för perioden februari till maj, efter att broavgiften införts. Då var toppnoteringen 10 600 under vardagsdygnet.

Nu fortsätter trafiken att öka – trots att ett omfattande målerijobb försvårar framkomligheten. Under maj åkte 11 200 bilar per dygn över bron, vilken är en klar ökning.

– Själva arbetet på bron har ingen stor påverkan utan trafiken fortsätter att öka, säger Christer Karlsson.

Trafiken fortsätter dessutom minska på Tivolibron (gamla E4) och har under samma period på ett år gått från 22 100 bilar per dygn till 21500. En minskning på tre procent.

Kan mer av den trafiken kan flyttas till Sundsvallsbron?

– Jag tror att de som kör på Tivolibron har anledning att använda den vägen.Sedan kan ändringar i trafiksystemet göra att det förändrar sig. Det kan bli trögare någonstans i vägnätet, något som gör att det blir köer vilket gör att det tar längre tid. Det kan det göra att man flyttar på sig till andra vägar.

Läs mer: Arbetet på Sundsvallsbron fortsätter – störningar i trafiken i flera månader till

Forfarande är det en bit upp till de tidigare prognoserna om 17 000 bilar per dygn.

– De byggde på att det ska hade skett en stor utveckling i området med bland annat nya bostäder och att det nya resecentret var byggt.

Kommer trafiken att fortsätta att öka?

– Området utvecklas vilket innebär att det blir fler människor som rör sig idet här området. Antagligen, beroende på vilken start och målpunkt man har, så kommer trafiken att öka både på Tivolibron och Sundsvallsbron.

Christer Karlsson, Trafikverket, spår att trafiken kommer att öka på Sundsvallsbron.

Fakta: Trafikflöden i Sundsvall februari-maj 2016, 2015 inom parantes. Siffrorna gäller måndag till söndag:

Sundsvallsbron: 10 000 (8600).

Tivolibron: 21 500 (22 100).

E4 Bydalen: 29 300 (27 600).

Norrmalmsgatan: 13 200 (13900).

Hagavägen 7350 (7450).

Mer läsning