Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Efter fyra års kamp kom lyckan Signe

/

Nu sitter hon där, Signe snart 9 månader, i mammas knä. Men det har varit en lång resa. Mamma Amanda och pappa Olov har kämpat i fyra år med sjukdom, tre IVF-försök och livet som ofrivilligt barnlösa.

Annons

Signe är en glad, pratsam och tuff liten tjej som lyser upp rummet hon är i. Kanske är hon ovetandes om hur efterlängtad hon verkligen är. Hennes föräldrar Amanda Bergklint, 25 år, och Olov Eriksson, 29 år, har i fyra års tid kämpat för att bli en familj.

Det hela började redan när Amanda var 17 år. Hon gick på gymnasiet och åkte till doktorn på grund av buksmärtor. Det visade sig att det var en cysta som hade spruckit, och i samma skede fick Amanda beskedet att hon hade sjukdomen polycystiska ovarier, PCO.

PCO är en diagnos som innebär att man har en eller båda äggstockarna full av små vätskefyllda blåsor som har bildats av äggblåsor. Det kan göra att man har svårt att bli gravid, men den informationen förmedlades inte till 17-åriga Amanda. Läkaren förslog i stället bara p-piller som behandling.

– När jag fick beskedet så undrade jag vad det betydde såklart. Och tänkte "hur ska jag då kunna bli gravid" om min behandling skulle vara ett preventivmedel, säger Amanda.

Amanda har alltid sett sig själv som en ung mamma och har alltid haft en längtan till att få bilda en familj. Och den där rädslan att inte kunna skaffa barn låg hela tiden i bakhuvudet. Men åren gick och Amanda träffade sin pojkvän Olov, och utan planering så blev Amanda gravid. Tyvärr så slutade det i missfall.

Efter det började paret ana de svåra tider som låg framför dem. En vilja hade väckts hos dem båda – de ville ha barn.

I januari 2011 tog de kontakt med en privatläkare i Härnösand specialiserad på utredning och behandling av ofrivillig barnlöshet. Eftersom Amanda i princip är utan ägglossning fick hon ta sprutor för att stimulera ägglossning.

Behandlingen gav ingen framgång, i stället bokades ett första IVF-försök in i Umeå. IVF är provrörsbefruktning och i denna region av landet är det bara ett färskt samt ett fryst försök som är gratis. Sedan får man betala behandlingen själv.

– Det var väldigt tufft, jag levde i en konstant bubbla. Jag bara räknade dagar i ägglossningen och orkade inte med något annat.

Men IVF-försöket lyckades inte heller och Amanda började känna hopplöshet. Relationer med nära och kära blev lidande, Amandas sorg tog över och allt blev jobbigt att hantera.

– Jag började avböja vissa saker, höll mig undan. Det var till exempel jättejobbigt att vara runt barn.

Men läkaren som utfört IVF-försöket gav dem en andra chans då han ansåg att försöket misslyckats. Det pågrund av Amandas ägg som var i för dåligt skick på grund av hennes PCO.

– De tyckte att det inte gått tillräckligt bra, så landstinget bekostade ytterligare ett försök, men det gick inte då heller.

Det tyngsta för Amanda och Olov under denna kamp var den mentala striden, och måendet.

– Jag svävade mellan hopp och förtvivlan hela tiden.

Vid de tidigare två IVF-försöken hade fyra embryon sparats i frysen, det var sista hoppet innan Amanda och Olov skulle behöva betala för ett nytt försök. Men motgångarna fortsatte, inget av de fyra embryon överlevde upptiningen.

– Hela min värld rasade, jag var 22 år och det kändes helt omöjligt att få biologiska barn.

Eftersom nästa försök skulle kosta mycket pengar, och både Olov och Amanda studerade, så stannade försöken av ett tag.

– Det var en ofrivillig paus, mitt hopp nu var en operation av mina äggstockar.

I mars 2013 fick Amanda en tid för operation som skulle ta bort runt tio äggblåsor per äggstock, något som kunde förändra framtiden. I samma veva gick Olov och väntade på en anställning. Framtiden såg ut att ljusna.

– Man vågade ju inte tänka att det skulle lösa allt, men jag fick upp hoppet jättemycket.

Operationen gick bra och Olov hade börjat på sitt nya jobb. Med de framstegen tog paret ett lån för att kunna finansiera ytterligare IVF-försök – nu i Falun i stället. De köpte direkt ett paket på tre försök och det gick på 57 000 kronor.

När det var dags rusade massor av känslor. Amanda hade gått igenom en lyckad operation och de hade tre försök på sig utan att bekymra sig över någon mer kostnad. Men ändå låg rädslan kvar, rädslan över att det inte skulle funka.

Efter att första försöket i Falun var gjord skulle Amanda och Olov vänta i två veckor innan de skulle ta ett graviditetstest. Men några dagar innan den avsatta tiden kunde Amanda inte hålla sig längre.

Hon var ensam hemma, Olov var på jobbet och hon satt på badrumsgolvet med ett digitalt graviditetstest i handen. Ett tidur snurrade på displayen, det enda hon ville var att tiduret skulle bytas mot ordet "gravid". Amanda lade ifrån sig stickan på kanten till kattlådan och såg displayen ändras. Kvar stod det "gravid"

– Jag trodde inte att det var sant, jag kunde inte gå, jag fick krypa ut ur badrummet när jag försökte ringa Olov och berätta, säger hon.

Tiden som ofrivilligt barnlös, och sorgen, kommer alltid finnas med paret. Men lyckan att ha Signe, och att vara en familj, toppar allt.

– Det finns inget bättre i hela världen än att vara med henne. Jag känner mig hel, säger småbarnsmamman.