Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Jasper är tullens nya vapen mot illegal vapenhandel

/
  • Det blev inga beslag för tullaren Joakim Bergström, men Jasper fick en trevlig stund med syskonen Matilda och Daniel Eriksson.
  • I torsdags stod Joakim Bergström och Jasper redo på Midlanda för att kontrollera resenärerna som kom från Gran Canaria.
  • Nu ska Jasper lära sig att söka illegala vapen.
  • Den sexårige springer spanieln har ett fantastiskt luktsinne och älskar att arbeta.

Jasper har inga problem att hitta en vakumförpackad knarkgömma inskruvad i en vägg.
Nu blir han tullens nya vapen i kampen mot illegal vapenhandel.
– Vi ska på utbildning i maj, säger hundföraren Joakim Bergström.

Annons

Jasper är en oerhört charmerande springer spaniel som snart fyller sex år. Men han är inte bara supergullig, han har även ett imponerande luktsinne och älskar att jobba.

– Han är min tredje hund. Tidigare har jag haft golden retriever och labrador, berättar Joakim Bergström, som arbetat som hundförare på tullen i 20 år.

Är det inte ganska ovanligt att en springer spaniel blir tullhund?

– Jo, det stämmer. Det råder brist på bra sökhundar i Sverige, så vi åkte över till England och hittade Jasper och ytterligare en springer spaniel som var riktigt bra. På den vägen är det, säger Joakim Bergström.

För tillfället är Jasper renodlad narkotikasökhund.

– Han är utbildad på de vanligaste sorterna. Hans största fynd var tre kilo hasch som förpackats i vakum och skruvats in i en vägg på en toalett på tåget mellan Östersund och Trondheim, berättar Joakim Bergström.

Jasper och hans förare jobbar över hela mellersta Norrland. Jasper letar bland annat efter narkotika på tåget mellan Sverige och Norge, i containerhamnen i Gävle och på Midlanda.

– Men de allra flesta beslagen gör vi i samband med husrannsakningar hos misstänkta smugglare, förklarar Joakim Bergström.

Under de senaste åren har den illegala vapenhandeln ökat.

– Vi inom tullen och polisen har fått ett gemensamt uppdrag att bekämpa vapeninförseln, och som ett led i detta ska alla tullens hundar lära sig att spåra vapen. I maj är det Jaspers tur. Då åker vi till tullens träningsanläggning i Rosersberg, där Jasper ska få lära sig att söka vapen. Det ska bli jättespännande, säger Joakim Bergström.

Han är övertygad om att hans hund kommer att klara sin nya uppgift galant.

– Jasper har ett fantastiskt luktsinne och han älskar att arbeta. Jag tror inte att det blir några som helst problem, menar Joakim Bergström.

På torsdagen fanns han och Jasper på plats på Midlanda för att kontrollera att ingen av resenärerna som kom hem från Gran Canaria hade narkotika på sig.

Det blev inga beslag, men Jasper fick en trevlig stund med syskonen Matilda, tolv år och Daniel, ett och ett halvt år, som kom med flyget.

– Han är jättegullig, säger Matilda Eriksson.

Mer läsning