Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Historisk tur med kyrkbåt över Marmen

/

Det är en historisk helg, ingen vet när eller ens om en kyrkbåt korsat Marmen förr. Nu när Tuna och Attmars församlingar ska gå samman blir det en talande symbolik när båten rors från stranden i Tuna till Attmar.

Annons

Kyrkbåten Tron ligger förtöjd nedanför Tuna kyrka, 15,2 meter lång med plats för 14 roddare. En efter en tog församlingsmedlemmarna plats vid årorna.

– Det är en väldigt bra symbolik, mycket inom kyrkan har sina liknelser med båtar. En tro som en lots i livet, Gennesarets sjö, det finns hur mycket som helts, säger Birgit Huss, kyrkoherde.

Hon är van vid att stå i längst fram i kyrkans skepp, i dag fick hon dock sätta sig på bänken näst längst bak med ett fast grepp om åran.

– Det blir en jättebra praktisk övning, vi församlingsmedlemmar får tillsammans ro den här sammanslagningen i land, säger Birgit Huss.

2016 kommer Svenska kyrkan inte längre att ha två församlingar i Matfors. Tuna respektive Attmar kommer att bli en. Precis som det var innan 1892.

– Det är att historisk återvända till det som en gång var, säger Birgit Huss.

Tuna församling har omkring 5000 medlemmar, ett gott underlag för verksamheten. Attmar med sina omkring 1500 har på senare år fått det mer kämpigt, vilket är en av anledningarna till sammanslagningen. Och med två kyrkor på var sin sida om Marmen kan en kyrkbåt vara en bra idé.

– Det gick väldigt bra att ta sig över. De flesta människor kan ro om inte annat efter 100 meter i kyrkbåten, då kan alla ro, säger styrman Gustav Eriksson.

I aktern stod han och styrde, både rorkulten och besättningen. Takten stod taktroddarna Rune Kron och Ingalill Hammarström för, ackompanjerad av fioler spelade av Camilla och Magnus Andersson.

– Det är många som ställer upp och fixar feststämning de här dagarna, mycket musik, säger Birgit Huss.

Under lördagen och söndagen anordnar församlingarna kyrkrodd.

Mer läsning