Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Missbruket ska bort – Navet får ett trygghetscenter

Redan vid lunchtid under måndagen var festandet igång. Det vittnades om skrik, skrän, öppet drogande och regelrätta "drängfyllor". På kvällen hade elva personer omhändertagits.
Nu ska det upprättas ett trygghetscenter på busstationen och från september ska två poliser jobba deltid i området.

Annons

Under 2015 har våldsbrotten ökat i anslutning till busstationen i Sundsvall.

Läs också: Drogsituationen riskerar förvärras

– Vi är mitt uppe i en stor omorganisation som inte har satt sig ännu men vi känner att den här platsen måste prioriteras. Nu är det klart att under september och oktober kommer två poliser arbeta mer stationärt i området. Behöver vi förlänga den insatsen så gör vi det, samtidigt vet vi att de här problemen i stor utsträckning är säsongsbetonade, säger Josef Wiklund, polisens lokalområdeschef.

Många barn och ungdomar pendlar till olika skolor och efter måndagens artikel på ST.nu om fylleriet vittnade föräldrar om sin oro inför skolstarten.

Kommunstyrelsens vice ordförande Bodil Hansson (S) berättar att det håller på att anställas ytterligare en fältassistent och under vintern ska ett nytt trygghetscenter byggas upp i anslutning till busstationen.

– I gruppen som ska jobba där kommer det att ingå en rad olika aktörer som polisen, personal från socialtjänsten och räddningstjänsten, säger hon.

Erik Hedlund är chef för räddningstjänstens avdelning för samhällsskydd och han säger att vid sidan uppgiften att bistå vid bränder och olyckor vill man från kåren gärna bidra till en ökad trygghet bland medborgarna.

– I den mån vi kan är vi gärna ute bland människor och jobbar förebyggande. Många olyckor som sker är också kopplade till missbruk, säger han.

Enligt Josef Wiklund hämtar polisen i Sundsvall dagligen in misstänkta spice-försändelser från Posten och en del av knarket som förmedlas hamnar i händerna på missbrukare som ofta rör sig på Navet.

– Men man ska komma ihåg att våldsbrotten som begås nästan uteslutande sker inom grupperna av socialt utsatta och för att komma tillrätta med den här sortens samhällsproblem måste vi alla ta ett ansvar, säger han.

Att ordningsvakterna som tidigare arbetade i området togs bort var enligt Josef Wiklund olyckligt.

– Med facit i hand kanske de borde ha fått vara kvar tills polisorganisationen har satt sig men ordningen är polisens ansvar och elva omhändertagande en måndagskväll är också ett bevis på att vi finns i området, säger han.

Läs också: Han kräver ordningsvakter på Navet igen

Mer läsning