Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Så övar Röda korset för en kris i Sundsvall

/

Blodiga händer, brännskador och kaos. Det var scenariot som utspelade sig i Nacksta under söndagen. På låtsas, men ändå.
– Hjärtat började faktiskt bulta, man kom verkligen in i det, säger Johanna Söderberg som var markör under övningen.

Annons

Röda korsets kretsar i Sundsvall har en gemensam krisberedskapsgrupp och i helgen var det dags för den årliga praktiska övningen. Ett flerbostadshus hade börjat brinna i Nacksta. Hela huset var evakuerat och många var skadade.

– I början var det hur mycket som helst, vi visste inte var vi skulle börja. Det gällde att snabbt få en överblick och se vilka som är i mest behov av vård, säger Kerstin Udd, en ur gruppen för första hjälpen.

Söndagens övning hade en del extra utmaningar. Rykten om antalet döda i branden spreds via sociala medier. Många evakuerade talade ingen svenska. Allt var tvunget att lösas där och då.

– Det är en självklar del av samhället i dag, alla talar inte svenska, det måste vi kunna hantera, säger övningssamordnaren Anna Smedlund.

Markörerna som spelar skadade och anhöriga till offer i branden gjorde en stor insats, ett skådespel som var svårt att inte falla in i.

Den här gången var det en brand som orsakade krisen i övningen, men i södra Sverige har Röda korset sen länge arbetat med flyktingströmmen, något som vi snart kan räkna med även i Sundsvall.

– Just nu åker de flesta bara förbi, upp genom landet, många till Finland. Sundsvall kan få ta hand om många fler flyktingar framöver, säger samordnaren Maj Gottarp.

Röda korsets kretsar i Sundsvall har totalt 40 personer i gruppen för lokala kriser. De räknar med att de kan få fram omkring 15 personer med väldigt kort varsel i samband med en kris.

– Det här är en ganska ny verksamhet, men vi har kommit långt. Under branden i Västmanland var vi tillfrågade att hjälpa till. Den insatsen blåstes av innan vi åkt ner, säger Anna Smedlund.

Mer läsning